Прозападна коалиция победи на изборите в Ливан

Официалните резултати от проведените в неделя оспорвани парламентарни избори в Ливан потвърдават победата на прозападната коалиция "Движение 14 март", съобщи в понеделник Би Би Си.

Министърът на вътрешните работи Зияд Баруд съобщи, че водената от Саад Харири коалиция печели 71 в 128-местния парламент, един мандат повече от изборите преди 4 години.

Блокът от партии , воден от шиитската фундаменталистка организация "Хизбула" получава 57 места в парламента.

Зияд Баруд заяви, че изборите са преминали удовлетворително въпреки някои организационни проблеми.

Вероятносттта за победа на "Хизбула", която е подкрепяна от Сирия и Иран, бе повод за сериозна тревога сред западните правителства, а САЩ заплашиха, че в такъв случай ще оттеглят помощта си за Ливан.

Двете конкуриращи се коалиции включват както мюсюлмански, така и християнски фракции. "Движение 14 март" включва организации на мюсюлманите –сунити, друзите и и две прозападни фракции на християните маронити. Нйният лидер Саад Харири е син на загиналия при атентат бивш ливански премиер Рафик Харири.

В коалицията на "Хизбула", която се ползва с подкрепата на мнозинството от мюсюлманите-шиити, влизат нейният шиитски съюзник "Амал" и християнският блок на друг бивш премиер, генерала от резерва Мишел Аун.

Споделяне

Още от Свят