"Прозрачност без граници": България е най-корумпираната държава в ЕС

Корупцията се засилва при управлението на популистки лидери

"Прозрачност без граници": България е най-корумпираната държава в ЕС
България е 75-а от общо 176 страни и най-назад от всички 28 държави от Европейския съюз в Индекса за възприятие на корупцията през 2016 г. на "Трансперънси интернешънъл". Това сочат данни, публикувани на сайта на международната неправителствена организация.
 
Страната дели 75-ото място с друга държава от региона, Турция, както и с Кувейт и Тунис.
 
В предишния индекс, за 2015 г., България е била 69-а от общо 168 държави и отново последна в ЕС. Резултатът на страната от 41 пункта (максималните 100 пункта означават възприятие, че няма никаква корупция) остава непроменен.
 
От страните от ЕС в индекса за 2016 г. преди България са Гърция (69-а), Италия (60-а) и Румъния (57-а). Унгария е на 57-о място, Хърватия - на 55-о, а Словакия - на 54-о.
 
От държавите от региона най-напред е Словения (31-а), Кипър е 47-и, Сърбия - 72-а, Албания и Босна делят 83-ото място с други страни, а Македония - 90-а. Най-назад, на 95-о място, е Косово.
 
Русия и Украйна делят 131-ото място с Казахстан, Иран и Непал.
 
На първо място е Дания (с 90 пункта), следвана от Нова Зеландия (също с 90 пункта) и Финландия (89 пункта). Челната десятка допълват Швеция, Швейцария, Норвегия, Сингапур, Холандия, Канада и Германия. 
 
На обратния полюс, на последното 176-о място е Сомалия (10 пункта). Южен Судан е 175-и (11 пункта), а Северна Корея - 174-а (12 пункта). Сирия е 173-а, а Либия, Судан и Йемен си поделят 170-ата позиция. Афганистан е 169-и, Гвинея-Бисау - 168-а, а Ирак и Венецуела си поделят 166-ото място.
 

Партиите в България да включат в програмите си борбата с корупцията

Българската асоциация "Прозрачност без граници" призовава партиите трайно да включат темата за борба с корупцията в програмите си на предстоящите парламентарни избори. Това каза изпълнителният директор на асоциацията Калин Славов по повод представения в сряда доклад.

От "Прозрачност без граници" констатират и че на фона на общоевропейската тенденция за подобряване на индекса за възприятие на корупцията, в България е налице регрес в борбата с корупцията и модернизирането на институциите.

Калин Славов заяви, че от асоциацията очакват партиите да предприемат конкретни стъпки и законодателни инициативи в следващото Народно събрание. Той добави, че от "Прозрачност без граници" ще осъществят граждански мониторинг и ще настояват партиите да преминат от позицията си на говорене в позицията на действия.

Славов каза, че последните дни на сегашното Народно събрание са били белязани от силно лобистко присъствие. Той посочи като пример отхвърлянето на законопроекта, с който е трябвало да се намалят лихвите по заемите и същевременно приемането на Закона за концесиите, който по думите му има силен лобистки характер в полза на концесионерите.

Знаков според Славов е и отказът на този парламент да приеме т. нар. закон "Кунева" - за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Председателят на Управителния съвет на "Прозрачност без граници" Огнян Минчев заяви, че страната ни се намира в регион в света, в който има повтарящи се проблеми - слаба правова държава и демократична система, и допълни, че без правова държава демократичната система функционира като фасада, зад която политическите решения отразяват интересите на организирани задкулисни сили, корпоративни интереси, но не и обществения интерес.

Сред предложенията на асоциацията към следващото Народно събрание е да се въведе т. нар. "механизъм на законодателното досие". Според него вносителите на законопроекти трябва да предоставят информация за всичките си контакти, които са имали във връзка с подготовката на законопроекта.

Корупцията се засилва при управлението на популистки лидери

"Трансперънси интернешънъл" подчертава, че нито една страна дори не се доближава до перфектния резултат от 100 пункта. Над две трети от държавите имат под 50 пункта, като средният резултат е нищожните 43 пункта - според неправителствената организация индикация за ендемична корупция в държавния сектор. Страните в първа категория на индекса са далеч по-малко от останалите, чиито граждани чувстват всеки ден осезаемите последици от корупцията.

Резултатите тази година подчертават връзката между корупцията и неравенството, които се подхранват взаимно, за да създадат порочен кръг между корупцията и неравното разпределение на властта и богатството в обществото, отчита "Трансперънси интернешънъл".

Ръководителят на неправителствената организация Хосе Угас изтъква, че "в твърде много страни хора не могат да задоволят най-основните си нужди и си лягат всяка нощ гладни заради корупцията, докато "силните" и корумпираните се радват на разточителен живот в условия на безнаказаност".

Взаимодействието между корупцията и неравенството подхранва също така популизма. Когато традиционните политици не предприемат мерки срещу корупцията, хората стават цинични. Хората все повече се обръщат към популистки лидери, които обещават да разбият цикъла на корупция и привилегии. Това обаче по-скоро изостря, отколкото успокоява, напреженията, които са главната причина за възхода на популизма, посочва Трансперънси интернешънъл.

В същото време организацията подчертава, че антисистемните партии по-скоро влошават проблема. Хосе Угас дава пример с Унгария и Турция, които са отстъпили назад в индекса през последните години, управлявани от лидери с авторитарен уклон. За сметка на това Аржентина се е придвижила напред, след като популисткото правителство е паднало от власт.

"Трансперънси интернешънъл" вече говори за първи признаци за отстъпване от новия президент на САЩ Доналд Тръмп от предизборните му обещания за борба с корупцията. Организацията е възприела изчаквателен подход към Тръмп, но вече изпитва сериозни безпокойства, казва нейният директор за изследванията Фин Хайнрих. Новият президент на САЩ обеща да "пресуши блатото", но в "действията му досега има непотизъм. Хората в неговата администрация имат много конфликти на интереси. (В екипа на Тръмп) няма хора, които да се обявяват за прозрачност", коментира Хайнрих.

В резюме за Европа и Централна Азия "Трансперънси интернешънъл" обобщава, че ситуацията с възприятието на корупцията в региона е била белязана миналата година от "всеобщ застой". Само с няколко изключения, в индекса за 2016 г. няма драстични промени в Европа и Централна Азия, отбелязва организацията. В същото време тя предупреждава, че това не означава, че регионът е имунизиран срещу корупцията. Застоят освен това не означава, че борбата срещу корупцията се е подобрила, а точно обратното, подчертава "Трансперънси интернешънъл".

Привлекли общественото внимание скандали с корупция, злоупотреба с държавни средства или неетично поведение от страна на политици през последните години допринесоха за общественото недоволство и недоверие в политическата система, посочва организацията.

"Трансперънси интернешънъл" обръща внимание, че корупционните афери не подминават и държави от ЕС. В Дания, която е на първо място в индекса, 20 народни представители (11 процента от депутатите в 179-членния парламент) не са обявили своите външни дейности или финансови интереси в имуществените си декларации.

Споделяне

Още от Свят