"Прозрачност без граници" настоява изборният закон да се приеме след евровота

В отворено писмо до председателя на парламента и шефовете на парламентарните групи асоциация "Прозрачност без граници" настоя промените в изборните правила да се отложат след гласуването за евродепутати през май тази година. От гражданската организация повториха опасенията си, описани от тях през октомври миналата година, че няма достатъчно време за обсъждане на идеите.

"Начинът, по който се приемат изборните правила – на части и без виждане за цялостната концепция на закона и неговата философия, са неприемливи", се казва в писмото на организацията.

Според тях вече няма време за приемане на нов Изборен кодекс и за създаването на нова изборна администрация преди изборите за Европейски парламент. "Считаме, че новият Изборен кодекс следва да се прилага след изборите за Европейски парламент през май 2014 година", казват от организацията и напомнят, че е редно правилата за изборите да са известни на цялото общество поне половин година преди датата на вота.

От "Прозрачност без граници" пишат още, че част от приетите на второ четене правила бележат отстъпление от постигнат широк обществен консенсус за решаване на ключови проблеми в изборния процес – политически безпристрастна професионална ЦИК, преференциално гласуване с нисък праг, по-справедливо отразяване на кампаниите на кандидатите в медиите и други.

Споделяне

Още от България