Птичи грип H5N1 открит в пет района в Подмосковието

Птичи грип H5N1 открит в пет района в Подмосковието
Опасната за човека разновидност на птичия грип е открита в Подмосковието, предаде РИА Новости в понеделник.  По думите на Алексей Алексеенко, прес секретар на Руския селскостопански надзор, в хода на експертизите е установено, че птиците в петте района на Московската област са били заразени със щама H5N1, който може да се предава на хората.

Установено е, че заразяването е тръгнало от птица, купена от  птичия пазар в югоизточна Москва, като на 17 февруари работата му е била преустановена и до края на деня трябва да се установи вирусът.

Ветеринарните служби регистрираха в неделя повишена смъртност сред кокошки в стопанство в Талдомския район на Московска област. Според  главния държавен ветеринар на Московска област Валерий Ситников, една от версиите е птичи грип, който по-рано бе открит  в други три района на Подмосковието - Одинцовски, Домодедовски и Подолски. Инфлуенцата по птиците бе открита и в Наро-Фоминския район. За тези случаи също се подозира, че заразяването е станало след купуване на стока от същия птичи пазар.

Всички тези региони са под карантина.

В същото време природозащитната прокуратура на Московската област образува углавно дело във връзка с птичия  грип в региона.  Обвинението е повдигнато по чл. 249 от Наказателния кодекс за “нарушение на ветеринарните правила, предизвикало по невнимателност разпространение на епизоотично и други тежки последствия”.

В началото на февруари птичи  грип бе установен в Унгария.

Споделяне

Още от Свят