Путин, Ердоган и Макрон ще участват в конференцията за Либия в Берлин

Руският президент заедно с канцлерката на Германия Ангела Меркел, която ще е домакин на конференцията за Либия

Руският президент Владимир Путин ще участва в международната мирна конференция за Либия в Берлин в неделя, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от световните агенции в петък.

"Предвижда се обмен на мнения по проблематиката на уреждането на кризата в Либия, включително по въпросите на най-скорошното прекратяване на бойните действия, помиряването на враждуващите страни и започването на широк политически диалог под егидата на ООН", се казва в съобщението на Кремъл. В него се добавя, че ключовите договорки ще намерят място в заключителния документ на конференцията.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на днешна пресконференция, че проектите на заключителните текстове за конференцията в Берлин са вече почти изцяло одобрени и са в съответствие с решенията за Либия на Съвета за сигурност на ООН.

Мирните преговори, на които Москва бе домакин по-рано тази седмица, завършиха без подписването на споразумение за примирие от страна на влиятелния генерал Халифа Хафтар, командир на Либийската национална армия.

САЩ ще бъдат представени от държавния секретар Майк Помпейо. Той ще отпътува от Вашингтон в събота и ще пристигне в Берлин в неделя, 19 януари.

Европейската комисия изрази днес надежда насрочената за следващите дни среща в Берлин за Либия да доведе до напредък. Либия е приоритет за ЕС, заяви говорител на комисията.

Той отбеляза, че ЕС работи на всякакво равнище, за да допринесе за спирането на огъня и за постигането на политическо решение. По неговите думи ЕС е готов да съдейства за прилагането на мерките, които може да бъдат приети на берлинската среща.

Говорителят отбеляза, че срещата е свикана от Германия, затова германските власти преценяват до кого да изпратят покани. Уточнението бе свързано с възраженията на Атина заради това, че Гърция не е поканена за участие в предстоящата среща. Атина заплаши да блокира всякакво споразумение за Либия, ако не бъде отменено сключеното между Анкара и Триполи споразумение за зоните в Средиземно море.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?