Путин направи “олимпийски преврат”

Путин направи “олимпийски преврат”

Както толкова други неща в Русия напоследък, победата на Сочи в надпреварата за домакинство на зимните Олимпийски игри през 2014 г. се дължи предимно на личната намеса на съвременния цар на тази страна.

Делегати на Международния олимпийски комитет (МОК), който заседава в Гватемала в сряда вечерта, заявиха, че вероятно в последните минути преди гласуването везните са се наклонили в полза на Сочи след като президентът Путин направил презентации на френски и английски език.

Това ще бъде първата Олимпиада в Русия от времето на игрите през 1980 г. в Москва, които бяха бойкотирани от САЩ в знак на протест срещу съветското нахлуване в Афганистан през 1979 г.

Черноморският курорт спечели с 51 срещу 47 гласа във втория кръг на гласуването, изпреварвайки фаворита в лицето на южнокорейския Пьонгчанг. Австрийският курорт Залцбург отпадна още на първия тур.

Путин не спираше да поддържа кандидатурата на Сочи, където той има вила и често ходи на ски и където миналата година се проведе срещата на върха Русия - ЕС. През февруари той демонстрира елегантно спускане по пистата, облечен в екип с цветовете на руския национален отбор, за да промотира Сочи пред инспекторите от МОК.

Руснаците възприемат победата на Сочи като щемпел, удостоверяващ икономическото възстановяване на страната през последните седем години. Възможно е тя поне малко да облекчи тяхната мания за преследване и усещането, че Русия не получава заслужено признание за своето възстановяване, което се демонстрира отчетливо от ръководството на страната и което в значителна степен обуславя заплашителното му поведение на външнополитическата сцена в последните месеци.

“Това е международно признание за нова Русия”, заяви на пресконференция вицепремиерът Александър Жуков. “Фактът, че страната може да спечели в такава надпревара, показва, че няма планове, които да не можем да реализираме.”

Но ако вотът за Сочи е поощрение персонално за Путин и неговата страна, той също е триумф за системата, известна под името "Russia Inc" – мрежа от държавно контролирани компании, обикновено оглавявани от правителствени служители или от новата порода отгледани и лоялни на Кремъл “олигарси”.

В Красна поляна – кавказки планински курорт над Сочи, където ще се проведат по-голямата част от олимпийските състезания – “Газпром” е поел нехарактерната за него роля на компания, развиваща курортни обекти. Газовият монополист строи скикурорт за 375 млн. долара с три хотела, покрит паркинг за 1 000 коли и лифтове, които да обслужват планираните 50-километрови писти.

В съседство “Интеррос”, финансово-индустриалната група на милиардера Владимир Потанин, инвестира 626 млн. долара в друг курорт, към който ще се изгради отделен планински път. Олег Дерипаска, вторият по богатство човек в Русия и собственик на най-голямата алуминиева компания в света, налива 1.5 млрд. долара в ново международно летище и олимпийско село в Сочи. През ноември м.г. Дерипаска придоби полупостроеното летище, предлагайки по-изгодни условия от друг олигарх - Виктор Векселберг.

Като цяло Москва отделя 15 млрд. долара, за да превърне Сочи в зимен спортен комплекс от световна величина с планирани 11 нови спортни съоръжения, жилища за настаняване на спортисти, хотели, офиси и транспортни връзки. Около една трета от тези средства се очаква да дойдат от недържавни компании. Руските бизнесмени, някои от които са запалени скиори – макар че досега те предпочитаха френския Крушевел пред родните курорти – знаят, че в наши дни добрият усет за бизнес означава да се подкрепят плановете на Кремъл.

Районът има много природни забележителности: дълга крайбрежна пясъчна ивица от субтропически вид, над която се издигнат заснежените върхове на Кавказ. Концепцията “море и планина” бе възприета като едно от най-силните качества на офертата. “На крайбрежието може да се възхищавате на прекрасен пролетен ден, но на планината е зима...истинският сняг е гарантиран”, каза Путин пред членовете на МОК.

Основният проблем обаче се състои именно в планираните колосални капиталовложения. Сочи е с изключително окаяна инфраструктура – там функционира само един високопланински курорт, при това остарял, а съвсем доскоро към планината водеше само един тесен път. През зимата често има аварийно прекъсване на тока.

С надежда мащабното строителство да приключи навреме, МОК отдаде предпочитание на Сочи пред утвърден зимен курорт като Залцбург, за чиято кандидатура бе подчертано, че 7 от 11 обекта са вече готови.

Освен това екологичните организации предупреждават, че планираното разширение на курорта ще наруши живота на дивите животни, сред които са мечките, в едно от последните девствени горски кътчета в Югоизточна Европа. Официалните лица обаче заявяват, че на опазването на околната среда е от първостепенно значение.

Путин даде на членовете на МОК лични гаранции, че строителството ще бъде завършено навреме. Той произнесе и друга клетва, отчасти препращайки към характерната черта на бурно развиващата се руска столица, която се набива в очите на чуждите гости: "Олимпиадата ще бъде без пътни произшествия, обещавам ви го”.

Споделяне

Още от Свят