Путин не смъмри България за позицията по Ирак

Руският президент Владимир Путин призна правото на България да следва своите собствени интереси при определяне на външната си политика, в това число и спрямо Ирак. Това е голямата новина в българо-руските отношения от няколко десетилетия насам, след като през ноември м.г. България получи покана за членство в НАТО.

Владимир Путин заяви в София, че позициите на Русия и България по иракската криза не съвпадат напълно, но се въздържа да даде оценка за действията на България. Всяка страна е в правото си да изхожда от своите интереси при определяне на външнополитическите си позиции, заяви Путин на съвместната пресконференция с българския президент Георги Първанов. Като гост на българския президент не смятам, че е редно да давам политически оценки на действията на България, заяви Путин.

Поведението на руския президент е в ярък контраст с прогнозите на политици и наблюдатели, че България ще бъде критикувана както за ориентацията си към НАТО, така и за позицията си по Ирак.

В отговор на въпрос по време на пресконференцията Георги Първанов призна, че е възникнало напрежение между страните членки и страните кандидатки на ЕС във връзка с Ирак. Европейският съюз, за съжаление, твърде късно отиде на консолидиране на позицията и още по-късно - към приобщаване на страните - кандидатки към тази позиция, заяви Първанов. По думите му българската позиция не се отличава съществено от онова, което се договори ЕС на последната среща на върха - за безусловно и бързо разоръжаване на режима на Саддам Хюсеин.

На извънредна среща на върха на 17 февруари т.г. лидерите на ЕС записаха в становището си, че като крайна мярка срещу Ирак може да бъде използвана военна сила. България, както и останалите 12 кандидатки за ЕС не бяха поканени на срещата, а на следващия ден бяха брифирани от председателството на ЕС и се присъединиха към декларацията.

Днес президентът Първанов отново подчерта, че е важно да се търси мирно решение на кризата и да се използват всички дипломатически средства. "Много важно е всяко решение да носи печата на легитимност на Съвета за сигурност на ООН", посочи Първанов и декларира желанието на страната да работи за единството на НАТО и ЕС.

Путин не каза ще наложи ли Русия вето на новата резолюция

Владимир Путин се съгласи, че ЕС късно е излязъл със своя позиция по иракската криза и по този начин е поставил много страни в сложна ситуация. Той призна, че в тези условия е много трудно да се изработи балансиран подход. "За нас в тази ситуация има един критерий - да се ръководим от принципите и нормите на международното право", заяви Путин. Той повтори, че кризата трябва да бъде решена с мирни средства, но пропусна да даде отговор на въпроса ще наложи ли Русия вето върху новата резолюция на САЩ, Великобритания и Испания, както се закани неговият външен министър Игор Иванов в Китай. Владимир Путин освен така не се ангажира и с оценка на канадско-чилийската инициатива. Тя бе лансирана след внасянето на новата резолюция, която дава картбланш за военен удар и контрапредложението на Франция, Германия и Русия за продължаване и усилване на военните инспекции.

Президентът Путин не изрази отношение и по поставения му от българските медии въпрос за разполагането на американски войски на българска територия.

Преди пристигането на руския президент в София вчера АФП предаде, че целта на визитата е да окаже натиск върху България по иракската криза.

Външният министър Соломон Паси съобщи в петък след завръщането си от Вашингтон, където придружава премиера Сакскобургготски, че промяна в българската позиция няма. Повечето международни наблюдатели коментираха след срещата Буш-Сакскобургготски на 25 февруари, че България остава в лагера на САЩ. Според изявления на представители на българското външно министерство, София смята, че Ирак не сътрудничи достатъчно активно на ООН и не изпълнява изискванията за пълно и безусловно разоръжаване.

Натискът за промяна в българската позиция през последните три седмици се засили както от страна на Франция, която заплаши с проблеми в евроинтеграцията, така и от вътрешни фактори - президентът Първанов и БСП. Георги Първанов нееднократно повтори, че България не трябва да избързва с първосигнална реакция на новата резолюция и нарече "преувеличени" слуховете, че България я подкрепя.

Общата работа в Съвета на ООН е обсъдена с премиера

И Русия, и България имат ясна позиция в рамките на Съвета за сигурност на ООН и руската страна уважава позицията на всяка държава в Съвета, независимо от това, до каква степен съвпада с нейната. Това заяви Соломон Паси, който заедно с министри от кабинета участва в официалния обяд, който премиерът Саксобургготски даде в "Шератон" за руския президент и делегацията му. Преди това премиерът и Владимир Путин разговаряха 50 минути на "четири очи". Симеон не даде изявления сред срещата. Според министър Паси на обяда е била обсъдена общата работа на двете страни в Съвета за сигурност на ООН.

В отговор на въпрос как руският президент оценява българската позиция за Ирак Паси заяви:"Наша работа не е да оценяваме позициите си".

Попитан дали руският президент е дал сигнали за това как Русия ще гласува при нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, министър Паси каза, че има още много време до приемането на нова резолюция. Преди изслушването на доклада на оръжейните инспектори не биха могли да се вземат нови решения, коментира Паси.

Настоящото посещение на Владимир Путин в София е първото на руски президент от 11 години насам. Днес той и домакинът му Георги Първанов изразиха задоволството си от преодоляването на застоя в отношенията и готовността си затоплянето да бъде използвано за развитите на икономическото сътрудничество.

Владимир Путин изрази желанието на Русия да участва в приватизацията на енергийните дружества, на газопреносната система, в строителството на АЕЦ "Белене", в модернизацията на АЕЦ "Козлодуй" и т.н.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?