Путин няма да бъде поканен да направи обръщение пред Конгреса на САЩ

Путин няма да бъде поканен да направи обръщение пред Конгреса на САЩ

Ако руският президент Владимир посети Вашингтон в края на 2018 г., той няма да бъде поканен да направи обръщение пред американския Конгрес, заяви във вторник председателят на Камарата на представителите Пол Райън, като добави, че подобна привилегия е запазена за съюзници.

 

Райън заяви, че няма проблем с това американският президент Доналд Тръмп да седне заедно с Путин.

"Мисля, че от значение е посланието, а ако посланието е - спрете да се месите в нашата страна, спрете да нарушавате нашия суверенитет, тогава подкрепям това", каза най-високопоставеният републиканец в долната камара на Конгреса. "Но именно посланието има значение", заяви той, цитиран от Ройтрес.

"Със сигурност не бихме го поканили да дойде на съвместна сесия (на Конгреса -бел.ред.)", каза Райън. "Това е нещо, което пазим за съюзници", заяви той.

Както отбелязва Ройтерс, коментарите на Райън отразяват безпокойството на американските законодатели след срещата на Тръмп и Путин в Хелзинки на 16 юли.

По-рано във вторник Кремъл съобщи, че Белият дом е предложил нова среща между двамата президенти в края на 2018 г. във Вашингтон, но работата по подготовката ѝ още не е започнала.

Помощникът на руския държавен глава Юрий Ушаков не изключи срещата Путин-Тръмп да се състои в кулоарите на срещата на Г-20 в Аржентина или на други международни форуми, където двамата президенти ще участват.

Помощникът на руския лидер отказа да отговаря на въпроси за неотдавнашната среща на върха в Хелзинки, по-специално за това доколко настоятелно Тръмп е поставил въпроса за предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ.

Той допълни, че Вашингтон и Москва са единодушни, че е необходима нова среща на върха след Хелзинки. Ушаков подчерта, че Путин и Тръмп са се договорили да продължат "полезните" си контакти.

Миналата седмица Тръмп обяви, че е поканил Путин във Вашингтон през есента, за да "продължат диалога" и увери, че очаква с нетърпение втората им среща. Поканата била отправена от съветника по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън. Според говорителката на Белия дом Сара Сандърс подготовката за тази втора президентска среща "вече е в ход".

През август ще се състои среща на членове на руския Съвет за сигурност при президента и съветника на президента на САЩ Болтън.

Засега не се планира пътуване на президента на Русия до Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН през септември, каза Ушаков.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?