Путин подписа закон за разполагане на руска авиобаза в Сирия

Сергей Шойгу обяви, че 4 батальона на военна полиция вече са в страната

Путин подписа закон за разполагане на руска авиобаза в Сирия

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал федерален закон за ратификацията на протокола и споразумението за установяването на авиобаза на Въоръжените сили в Сирия за срок от 49 години, предаде ТАСС, позовавайки се на официалния портал за юридическа информация на Русия.

В протокола фигурира базата Хмейми, която бе предадена на руснаците още на 26 август 2015 г., а договорът между Русия и Сирия бе подписан на 18 януари 2017 г. в Дамаск.

Агенцията отбелязва, че документът има за цел да постави легална основа на руското военно присъствие в страната. Той регулира и руско-сирийското сътрудничество във военната област. Русия ще има пълна юрисдикция над територията на авиобазата, както и над руския военен персонал.

Протоколът предвижда още след изтичането на първоначалния му 49-годишен срок, той да бъде удължаван автоматично с по 25 години.

Междувременно министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу съобщи, че четири батальона на военна полиция вече са разположени в зони за сигурност в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Русия и Иран, които подкрепят сирийския президент Башар Асад, както и Турция, която подкрепя воюващите със сирийския режим бунтовници, договориха през месец май план за създаване на четири зони за сигурност, в които са забранени полетите на сирийските военновъздушни сили, припомня БТА.

В тази връзка Шойгу заяви пред руски медии, че четирите батальона са изпратени във въпросните зони. Миналата седмица началникът на Генералния щаб на руската армия спомена за военна полиция само в една зона и не съобщи никакви други бройки, припомня АП.

Русия подкрепя офанзивата на сирийския режим срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" от 2015 г. и изпрати първия си батальон военна полиция в Сирия през декември м.г, допълва агенцията. 

Споделяне

Още от Свят