Путин поиска руската армия да се модернизира

Президентът на Русия Владимир Путин поиска от висши чиновници и офицери да извършат сериозно модернизиране на въоръжените сили през следващите три години, за да парират външни опити за "промяна на стратегическия баланс" в света, съобщиха световните агенции.

В реч пред служители от министерството на отбраната и висши военни Путин каза днес, че Русия става свидетел на "настойчиви опити" за промяна на баланса и изрази недоволство от американските усилия за създаване на нова система за противоракетна отбрана.

 

Като други подобни заплахи той открои евентуалното разширяване на НАТО на изток и съществуващата според него заплаха от милитаризация на Арктика.

 

"Геополитическите събития налагат нашият отговор да бъде добре премерен и бърз", заяви той, цитиран от Интерфакс.

 

"Руските въоръжени сили трябва да преминат на изцяло ново равнище на своите възможности не по-късно от следващите три до пет години".

 

Русия има нужда от съвременни, мобилни и добре оборудвани въоръжени сили, способни да се справят с всякакви заплахи, посочи той, цитиран от Лента.ру и Риа Новости.

 

Като приоритетни интереси за Русия той открои укрепването на икономическото пространство в Евразия и прехода към създаване на евразийски икономически съюз. Освен това той отбеляза важността от задълбочаване на партньорските връзки в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), в клуба на най-бързо развиващите се икономики в света Ц Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка /БРИКС/ и в укрепване на военния компонент на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

 

Според държавната програма за въоръжение на Русия до 2020 г. делът на нови оръжия и военна техника трябва да е не по-малък от 75 процента. Очаква се дотогава ВВС, ВМС и сухопътните войски да получат за превъоръжаване по пет трилиона рубли.

 

През април 2012 г. вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви, че делът на модерно оръжие в армията ще достигне 70 процента още към 2016 година, припомня БТА.

Споделяне

Още от Свят