Путин потвърдил пред европейските лидери, че ще спазва примирието в в Сирия

Путин потвърдил пред европейските лидери, че ще спазва примирието в в Сирия

Лидерите на четирите най-големи страни в Западна Европа - Великобритания, Германия, Италия и Франция - казаха на руския президент Владимир Путин, че крехкото примирие в Сирия трябва да бъде използвано за осигуряване на траен мир без президента Башар Асад, съобщи говорителка на британския премиер Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс.

Бих искала да подчертая още веднъж, че ангажиментът за спазване на примирието бе потвърдено като ключово послание от руския президент: само атаки срещу ДАЕШ (презрителното арабско име за "Ислямска държава" -бел.ред.) и "Фронт ал Нусра", заяви германският канцлер Ангела Меркел в петък на съвместна пресконференция с френския президент Франсоа Оланд.


Тя визира подкрепения от САЩ и Русия план за прекратяване на враждебните действия в Сирия, изключващи групировките "Ислямска държава" и "Фронт ал Нусра".

Меркел каза, че в понеделник ще продължат разговорите на ЕС с Турция за ограничаване на мигрантския поток.

В телефонна конференция Камерън, Меркел, Оланд, италианският премиер Матео Ренци и руският президент Владимир Путин са изразили общо мнение, че прекратяването на огъня трябва да се закрепи, каза от своя страна говорителка на британския премиер.

"Главното, на което европейските лидери наблегнаха пред Путин, бе удовлетворението им, че крехкото примирие засега се спазва", каза тя пред репортери в Лондон. "Ние трябва да използваме тази позитивна динамика с цел да се даде импулс на преговорите, за да можем да преминем от примирие към по-траен и устойчив мир чрез политически преход без Асад", добави тя.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?