Путин разпореди премии за полицаите и военните месец преди изборите

Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин разпореди днес да се изплати премия на военните и на членовете на силите на реда, седмица след като обяви изплащането на помощи на руските пенсионери. Всички тези допълнителни плащания идват по-малко от месец преди парламентарните избори в страната, предаде Франс прес.

Тази категория от населението е част от традиционния електорат на управляващата партия Единна Русия, за която сега обществената подкрепа намалява на фона на влошаването на стандарта на живот от 2014 г. насам, съчетано с инфлационния скок в последните месеци.

Съгласно разпореждането на Путин всички военни и служители на силите на реда ще получат през септември по 15 000 рубли (170 евро). Миналата седмица президентът обяви, че ще се изплащат редовно по 10 000 рубли (110 евро) на пенсионерите. В Русия има около 42 милиона пенсионери и най-малко 1,7 милиона полицаи, военни и членове на националната гвардия. Премиите и помощите за тях ще струват на руската държава общо 500 милиарда рубли или 5,77 милиарда евро, според Андрей Макаров, отговарящ за бюджетните въпроси в долната камара на руския парламент.

Според социологическия институт ВЦИОМ Единна Русия се ползва с 27,3 процента доверие, което е доста голяма разлика в сравнение с 62,2-те процента доверие за Путин.

Споделяне

Още от Свят