Путин: Русия може да даде убежище на Башар Асад

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия може да даде убежище на сирийския президент Башар Асад, ако той бъде принуден да напусне страната си, заявява руският президент Владимир Путин в интервю за германския таблоид "Билд", цитирано от ДПА.

"Със сигурност беше много по-трудно да дадем убежище на г-н (Едуард) Сноудън в Русия, отколкото би било за Асад", каза Путин.

Според него е твърде рано да се каже дали ще трябва Русия да приюти Асад, чиято страна почти пет години е раздирана от гражданска война, отбелязва ДПА, цитиран от БТА.

"Първо населението на Сирия трябва да може да гласува и след това ще видим дали Асад ще трябва да напусне страната си, ако загуби изборите", продължава руският президент. Той признава, че Асад "е направил много неправилни неща през този конфликт". Но добавя: "Конфликтът никога нямаше да се разрасне толкова, ако не бе подклаждан извън Сирия - с оръжия, пари и бойци".

Путин повтаря позицията на Русия, че подкрепя Асад, дългогодишен неин съюзник, за да не допусне сценарий с провалена държава, като в Либия. "Не искаме Сирия да свърши като Ирак или Либия. Погледнете Египет: президентът Сири заслужава да бъде похвален, че пое отговорността и властта в извънредна ситуация, за да стабилизира страната".

"Асад не се бие срещу собственото си население, а срещу онези, които извършват въоръжени действия срещу правителството", отвръща руският президент на въпрос защо Асад бомбардира сънародниците си. "Ако това вреди на цивилното население, вината не е на Асад, а преди всичко на бунтовниците и на поддръжниците им в чужбина".

Путин още веднъж изтъква, че това не означава, че всичко в Сирия е наред или че Асад прави всичко както трябва.

Руският президент казва, че страната му ще окаже съпротива на Турция, която е член на НАТО, ако тя заплаши националната сигурност на Русия, имайки предвид свалянето на руския самолет през ноември, който според Турция навлязъл над турската територия. "Силно се надявам, че подобни събития няма да прераснат в големи военни конфликти. Но ако са застрашени руската сигурност и интереси, Русия ще окаже съпротива. Всеки трябва да знае това", продължава Путин пред в. "Билд". "Турция е част от НАТО, но не бе нападната. Следователно не е нужно НАТО да защитава Турция и нашите проблеми с Турция нямат нищо общо с членството на тази страна в НАТО", подчертава той. "По-добре е турското ръководство да се извини за свалянето на самолета, което очевидно беше военно престъпление, вместо да се обажда в централата а НАТО", добавя Путин в интервюто за "Билд", цитирано от ДПА.

Споделяне

Още от Свят