Путин се срамува от бедността на руснаците

Русия е за безядрен статут на Корейския полуостров, но смята, че въпросът трябва да бъде решен, като се вземат под внимание интересите на Северна Корея. Тя не може да бъде притискана в ъгъла и трябва да получи гаранции за своята сигурност, каза руският президент Владимир Путин на годишната си пресконференция пред руски и чуждестранни журналисти.

В преговорите по севернокорейската ядрена програма трябва да се включат всички заинтересовани страни - САЩ, Япония, Китай и Южна Корея, смята Путин. Той сподели, че от разговорите си с американския президент е останал с впечатление, че Джордж Буш няма намерение да решава проблема с ядрената програма на Пхенян с военни средства.

Отношенията между Русия и САЩ са били подложени на сериозно изпитание заради иракската криза, каза Путин и още веднъж подчерта, че според него подобни проблемни ситуации трябва да се преодоляват чрез ООН и нейния Съвет за сигурност.

Руската позиция за Ирак е била изработена въз основа на достоверни разузнавателни данни, изтъкна руският лидер. Руското разузнаване е отбелязвало всяко изстрелване, всяко излитане, всеки погрешен удар, а анализът на руските спецслужби почти напълно, едва ли не ден по ден, е съвпаднал с развитието на събитията в Ирак, подчерта президентът.

Путин заяви, че ще бъде доволен от работата на руското правителството, когато годишният темп на развитие надхвърли 7 процента от БВП. Запитан обаче от какво се срамува, той каза: "От бедността на руснаците." Те заслужават и трябва да живеят по-добре, добави той.

Визирайки руските олигарси, Путин предупреди, че няма намерение да позволи на отделни представители на бизнеса да влияят на политическия живот в полза на груповите си интереси. Според Путин, като се има предвид сложният състав на федерацията, днес за Русия е най-добре да бъде президентска република. Друг вариант на организация на властта е не само неприемлив, а дори опасен, подчерта Путин. Според него обосновано е и сегашното положение, че руският президент е безпартиен. Путин заяви, че той лично няма намерение да влиза в никакви партии. Президентът трябва да стои "над схватката, да бъде неутрален и независим, да няма особени политически пристрастия", заяви той.

Путин изтъкна, че още не е решил дали ще участва в предстоящите догодина президентски избори. Според него още е рано да се мисли за това. Сега имам много други грижи, подчерта Путин. Въпреки това Асошиейтед прес коментира, че отговорите на много от въпросите, свързани с вътрешната политика, често са звучали като генерална репетиция за предстоящата предизборна кампания.

Днешната среща на Путин с журналисти е поредната му годишна пресконференция, каквито Кремъл организира от 2001 г. Решението за въвеждане на тази практика дава възможност за среща с президента не само на представители на федералните медии, но и на регионални и чуждестранни журналисти. Идеята цели да компенсира липсата на възможност да се задоволят твърде многото заявки за интервюта с Владимир Путин, според пресслужбата на ведомството, предаде БТА.

Още от Свят