Путин се закани да ”реагира” на системите за противоракетна отбрана

Владимир Путин
Москва ще реагира по адекватен начин на опитите на САЩ да обкръжат територията на Русия със системи за противоракетна отбрана (ПРО), каза руският президент Владимир Путин в интервю, излъчено в новия документален филм на американския режисьор Оливър Стоун и цитирано от ТАСС.
 
Втората серия на 4-серийния документален сериал бе излъчена снощи по кабелния канал "Шоутайм" в САЩ. 
 
Според Путин допълнителната заплаха се заключава в това, че пусковите установки на тези противоракети за броени минути или часове могат да бъдат преоборудвани, като на тяхно място бъдат поставени ударни ракетни комплекси. 
 
Това според него е "поредната груба голяма стратегическа грешка" на руските партньори. 
 
Защото Русия ще даде на всички тези действия адекватен отговор. А това няма да означава нищо друго, освен нов кръг от надпреварата във въоръжаването. 
 
"Ние ще запазим стратегическия баланс", посочва Путин. 
 
Според него след излизането на САЩ от Договора за ограничаване на системите за ПРО Москва е била принудена да развива ударни системи, за да запази баланса на силите в света. "Този договор беше крайъгълен камък на цялата система за международна сигурност", посочва руският лидер и добавя, че американската страна "нямаше никакви основания" да го денонсира, макар че се позоваваше на някакви заплахи от Иран.
 
Ние предложихме да работим съвместно - САЩ, Русия и Европа, над система за ПРО, но нашите партньори отказаха с аргумента, че изграждали такива системи не срещу Русия, посочи президентът. 
 
Путин припомня и историята на ядрената надпревара между СССР и САЩ, като казва, че руското разузнаване е получавало данни за създаването на атомната бомба в САЩ. 
 
"Международен екип от учени предаваше на Москва данни за бомбата с цел да бъде възстановен ядреният баланс в света. А какво правим ние сега? Отново се опитваме да нарушим този баланс и това е голяма грешка", подчерта той. 
 
Според руския лидер голям ядрен конфликт между САЩ и Русия би означавал поражение и за двете страни. "Мисля, че никой не би оцелял след такъв конфликт. Днес ракетният щит не би защитил територията на САЩ", поясни той, цитиран от БТА.
 
Путин нарече самото създаване на такъв щит "определена заплаха", защото поражда илюзия за защита, а и води към по-агресивно поведение. "Затова е важно да не допуснем едностранни действия. Затова и предлагаме съвместно да разработваме система за ПРО", подчерта той. 
 
На репликата на режисьора Стоун, че за много влиятелни хора в САЩ войната е игра и че той се опасява от консервативно настроени сили в Америка, които могат да натисна ядрения спусък, Путин отвръща: "Аз също."
 
Руският лидер казва, че страните в света, които имат и могат да се ползват реално от своя суверенитет, се броят на пръсти, сред тях е и Русия. А много страни са обременени от т.нар. съюзнически задължения. Те на практика по собствена инициатива са ограничили суверенитета си, пояснява той. 
 
В разговора между Путин и Стоун става дума и за бившия държавен секретар Хилари Клинтън, която бе и кандидат на демократите за президент на САЩ, но бе победена от Доналд Тръмп. Путин отбелязва, че госпожа Клинтън е енергична жена, но се въздържа от повече оценки, защото "политическата култура ни кара да се въздържаме от крайни изказвания".
 
В интервюто си Путин засяга и въпроса за опозиционните сили в Русия. Според него те трябва не само да се борят с властта, а и да разработват по-печеливша програма, която да предложат на избирателите, ако искат да се надяват на успех.
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?