Путин ще иска от лидери от БРИКС защита от американските санкции

Руският президент Владимир Путин ще настоява пред останалите лидери от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) да приемат мерки за защита от атаки със санкции от страна на Съединените щати и съюзниците им с цел тормоз над държави, които се противопоставят на тяхната политика, предаде ИТАР-ТАСС във вторник.

В интервю за агенцията преди започващата по-късно същия ден двудневна среща на върха на групата в североизточния бразилски град Форталеза, Путин каза, че ще призове Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка да си направят необходимите изводи от санкциите, наложени на Русия заради украинската криза.

Руският президент се обяви за разработване от БРИКС на система от мерки, която ще предотврати тормоза над държави, които не приемат външнополитически решения на САЩ и техните съюзници, и ще насърчава един цивилизован диалог по всички въпроси на основата на взаимния интерес.

Путин не разкри подробности. Той обаче посочи, че е необходимо страните от групата на големите бързоразвиващи се икономики да си сътрудничат повече в ООН, където две от тях, Русия и Китай, имат право на вето в Съвета за сигурност, както и да се борят в по-тясно сътрудничество помежду си срещу заплахи за сигурността.

БРИКС трябва да играят по-голяма роля в световните дела в противовес на влиянието на САЩ, призова Путин. Той се аргументира, че "всички опити за създаване на модел на международните отношения, при който всички решения се взимат от един-единствен полюс, са неефективни, редовно функционират лошо и в крайна сметка са обречени на провал".

Путин припомни, че страните от БРИКС ще подпишат договор за създаване на съвместна банка за развитие и спешен резервен фонд. Ройтерс определя това като голяма стъпка за разнородната група, известна повече с антизападната си риторика, отколкото с координирани действия.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?