Путин уверява, че Москва не иска да цензурира режисьора Серебренников

Серебренников

Руският президент Владимир Путин отхвърли твърденията, че руските власти цензурират или по друг начин оказват натиск на режисьора Кирил Серебренников, обвинен в присвояване на средства, предаде Франс прес.

"Няма цензура, няма натиск" над кинодееца, който е обвинен в присвояване на 68 милиона рубли (около 1 милион евро по днешния курс) от държавни субсидии между 2011 и 2014 г., заяви Путин в края на визитата си в Китай, където участва в срещата на върха на БРИКС.

Ако властите искаха да цензурират Серебренников, нямаше да му отпускат тези субсидии, изтъкна руският президент.

"За разследващите единственият въпрос е законно ли са били използвани държавните средства", добави той.

Известният в Европа режисьор Кирил Серебренников, чиито филми са участвали във фестивалите в Кан и Венеция, бе задържан в нощта на 21 срещу 22 август и поставен под домашен арест. Мярката му за неотклонение бе потвърдена вчера от апелативен съд.

Арестът на Серебренников предизвика вълна от възмущение сред руската опозиция и творчески среди, и в чужбина. Серебренников заяви, че отправените му обвинения са невероятни и абсурдни.

Режисьорът не се е противопоставял открито на президента Владимир Путин, но многократно е критикувал растящия натиск над руските творци под предлог за насърчаването на консервативни ценности. В неговите творби се обсъждат теми като политиката, религията и сексуалността и те са редовно критикувани от православните активисти или от властите, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?