Путин уволнил главнокомандващия сухопътните войски заради подкуп

генерал-полковник Владимир Чиркин

Руският президент Владимир Путин е уволнил главнокомандващия сухопътните войски генерал-полковник Владимир Чиркин, твърди руският в. "Комерсант", съобщавайки за нова мащабна афера в Министерството на отбраната.

По данни на вестника причина за уволнението е наказателно дело срещу военачалника - федералното следствие го обвинява, че е получил подкуп.

"Фабулата на обвинението не се огласява", пише изданието. Посочва обаче, че разследването започнало след проверка на военната прокуратура, разкрила машинации с терени и сгради - собственост на военните. Имотите били продавани на по-ниски от пазарните цени през периода от 2010 до 2012 г., когато Чиркин командвал руския Централен военен окръг.

Според "Комерсант" следствието получило данни, че командващият окръга може да е разрешавал съмнителните сделки срещу парична "благодарност", и през октомври изпратило до министъра на отбраната Сергей Шойгу искане да отстрани генерал Чиркин от длъжност, докато трае разследването.

Източник от апарата на Шойгу съобщил, че след това министърът провел с Чиркин откровен разговор и му предложил да подаде рапорт за оставка по собствено желание.

Наказателното дело според вестника вече е в крайния си стадий, но Чиркин не признава вината си. При все че е в оставка, пристига в службата и на разпити със служебна кола BMW 750i с "буркан" и охрана, разказва "Комерсант".

Според източници на вестника във военното ведомство генерал Чиркин е бил "опитен функционер, способен да се нагажда към всеки ръководител" и съумял да оцелее след няколко кадрови чистки, макар че бил запомнен с някои остри изявления. Тази година дори му възложили да командва парада на Червения площад по случай Деня на победата - 9 май.

Миналия месец руското федерално следствие образува наказателно дело срещу бившия министър на отбраната Анатолий Сердюков. Впоследствие той бе обвинен в небрежно изпълнение на служебните задължения, причинило щети за 56 милиона рубли (1,25 млн. евро).

Сердюков бе уволнен преди година във връзка с шумно дело за машинации с недвижими имоти в компании, ръководени от министерството.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?