Путин за Навални: Нямаме такъв обичай - да убиваме когото и да било!

Руският президент готов да обсъжда с Байдън размяна на затворници

Путин, сн. БГНЕС, архив

Президентът Владимир Путин отхвърли като "фалшиви" обвиненията, че Русия стои зад кибератаките срещу САЩ в интервю за NBC, излъчено в понеделник преди срещата му в Женева с президента Джо Байдън.

"Къде са доказателствата? Изглежда фалшиво", каза Путин.

"Обвинявани сме във всякакви неща, намеса в избори, кибератаки и така нататък и така нататък и нито веднъж, нито веднъж не са си направили труда да представят някакви доказателства, просто неоснователни обвинения".

Той изрази изненада, че Москва "все още не е обвинена в провокиране на движението "Животът на чернокожите има значение" (Black Lives Matter movement).

Путин добавя, че Русия е отворена за сътрудничество относно киберпрестъпността.

"Въпросът с киберсигурността е един от най-важните днес, защото изключването на цели системи води до много тежки последици, а се оказва, че това е възможно", коментира руският президент.

Путин каза още, че Русия е отворена за евентуална размяна на затворници със САЩ.

"Да, разбира се", каза Путин в отговор на въпрос.

Според британския вестник "Файненшъл таймс" Москва и Вашингтон ще обсъждат евентуална размяна на обвинени в киберпрестъпления.

В сряда Путин и Джо Байдън ще се срещнат за първи път като президенти в Женева.

Руският лидер добави, че в САЩ има много повече задържани под стража руснаци, отколкото американци в Русия.

Русия не се занимава с убийства на политически опоненти, това се отнася и за миналогодишния инцидент с Алексей Навални, каза руският президент Владимир Путин.

"Нямаме такъв обичай - да убиваме когото и да било", каза руският президент в отговор на въпрос нареждал ли е покушение срещу Навални.

Навални, който е осъждан условно два пъти, беше обявен за издирване за нарушаване на условията на присъдата си по делото "Ив Роше". На 17 януари той беше задържан на летище Шереметиево, а на 2 февруари съдът замени условната му присъда с ефективна. Навални изтърпява наказанието си в колония във Владимирска област.

Путин добави, че условията в наказателната колония, в която лежи блогърът, са същите, каквито и за останалите затворници.

"Към него (Навални) се прилагат същите мерки, каквито и към останалите. Те не са с нищо по-лоши, отколкото към другите, които се намират в затвора", каза руският президент.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят