Путин: Западът ни обвинява в шпионаж, за да задържи развитието на Русия

Путин: Западът ни обвинява в шпионаж, за да задържи развитието на Русия

Обвиненията в шпионаж, отправяни от Запада към Русия, и по-специално във връзка с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания, са претекст, за да бъде "задържано развитието" на федерацията. Това заяви в четвъртък президентът на федерацията Владимир Путин по време на традиционната си годишна пресконференция.

Това бе 14-тата подобна пресконференция на руския президент. Тя продължи близо 4 часа, по време на които въпроси на руския лидер успяха да зададат 53 представители на руски и чужди медии.

Ако не беше Скрипал, щяха да измислят още нещо. Целта е проста: да бъде задържано развитието на Русия като евентуален конкурент, каза руският лидер, цитиран от Франс прес.

"Това е политизиран русофобски подход", добави той.

Руският лидер каза, че за цялата 2018 г. се очаква икономически растеж от 1,8 процента. По думите му руската икономика вече се е приспособила към външните ограничения.

Той припомни, че след кризата от 2008-2009 г. руската икономика се е свила със 7,8 процента, а след въвеждането на санкциите през 2014 г. спадът е бил 2,5 процента (през 2015 година). Путин даде за пример оценка на министерството на финансите на САЩ, според която свиването с 2,5 процента се обяснява на една трета със санкциите и на две трети - с поевтиняването на енергийните суровини.

"Според мен няма и една трета, много по-малко е", каза той.

"През почти цялата си история Русия е била под някакъв вид санкции. . . Това е свързано с нарастването на силата на Русия и способността ѝ да се конкурира. Появи се нов играч, което трябва да бъде взето предвид", подчерта той.

"В тази история със санкциите дори има някои предимства", отбеляза руският лидер. "Тя ни принуди да започнем да мислим за много неща. . . Селското стопанство направи небивал скок напред", допълни той.

Путин смята, че е невъзможна реставрация на социализма в страната, предаде ТАСС. "Дълбоката промяна на обществото е такава, че реставрацията на социализма е невъзможна", заяви той.

Според него обаче "са възможни елементи на социализация на икономиката, социалната сфера". По думите му "това (възстановяването на социализма) винаги е свързано с изразходване на големи приходи и в крайна сметка - с безизходица в икономиката". От елементите на социализма, които може и дори е необходимо да се възстановят, Путин посочи справедливото разпределение на ресурсите, стремежа към намаляване до минимум на нивото на бедността, осигуряването на здравни услуги за гражданите и образование при приемливи условия.

За Украйна и оръжейната надпревара

Руският президент заяви, че е готов да спазва споразумението с Украйна за съвместно използване на Азовско море. Москва иска да нормализира ситуацията около водния басейн, подчерта той, цитиран от Ройтерс.

Миналият месец Русия залови три украински бойни кораба и техните екипажи край Крим, обвинявайки ги в незаконно навлизане в нейните териториални води.

Путин заяви, че Русия не пречи на преминаването на кораби, включително военни, през Керченския проток. Москва обаче ще провежда на полуостров Крим такава военна политика, която да гарантира сигурността, без да създава там "нищо излишно", отбеляза ТАСС.

Путин повтори тезата си ца "провокацията" в Керченския проток, чрез която украинският президент Петро Порошенко целял да повиши предизборно своя рейтинг за сметка на държавните интереси.

Съдбата на украинските моряци, задържани при инцидента, ще се решава след приключване на наказателното дело по случая, добави той и предупреди, че продължаващите опити на украинската власт да реши със сила политическите проблеми на Донбас са обречени на провал.

Освен това руският президент осъди създаването на украинска православна църква, независима от Москва. Путин определи това решение като грубо нарушение на религиозните свободи. Според него Константинополският патриарх, който разреши създаването на новата православна църква, цели да подчини Украйна и да извлече дходи от нея.

Русия не желае да започва оръжейна надпревара, а само се стреми към запазване на баланса в сферата на въоръженията, заяви Путин.

"Като цяло в стратегическия баланс това е само елемент за възпиране и изравняване на паритетите. Това е запазване на паритета, нищо повече", подчерта държавният глава, говорейки за най-новите руски системи за противоракетна отбрана.

Предполага се, че човечеството притежава "достатъчно здрав разум и инстинкт за самосъхранение", за да не допусне нова световна война, заяви Путин. Все пак президентът изрази съжаление, че нараства тенденцията да се подценява рискът от ядрен конфликт.

"Това изглежда като нещо невъзможно или най-малкото се омаловажава. Но ако, не дай Боже, се случи, може да предизвика гибелта на цялата цивилизация, а може би и на цялата планета", каза руският лидер.

Отношенията със САЩ

Путин не знае дали скоро ще се срещне с американския си колега Доналд Тръмп, но отбеляза, че е важно за Москва и Вашингтон да нормализират отношенията си.

По-рано този месец съветникът на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън заяви, че няма да има среща между Тръмп и Путин докато Москва не освободи украинските кораби и екипажите им, които задържа близо до Крим миналия месец.

"Не знам дали ще има такава среща или не", каза Путин на годишната си пресконференция.

Той обаче разкритикува "липсата на уважение" към американците, гласували за Доналд Тръмп на президентските избори през 2016 г.. Същото по думите му се отнася и за британците, подкрепили Брекзита на референдума по-рано същата година.

"Тръмп спечели, това е очевиден факт. Те обаче не искат да признаят тази победа. Това е липса на уважение към избирателите", каза Путин. След което направи паралел между президентските избори в САЩ и референдума във Великобритания. Според него "никой не иска да изпълни" волята на британските избиратели, които гласуваха за излизане на страната от Европейския съюз.

Путин приветства решението на Тръмп да изтегли войските на САЩ от Сирия и определи този ход като правилен.

Той отново изложи руския аргумент, че военното присъствие на САЩ в Сирия е незаконно, тъй като не е разрешено от Съвета за сигурност на ООН или от сирийското правителство.
Предстои да видим дали Съединените щати ще изпълнят своя план, отбеляза Путин и припомни, че Вашингтон нееднократно е обещавал да изтегли своя контингент от Афганистан, а той остава в тази страна вече 17 години.

Руският президент се съгласи с оценката на американския си колега, че групировката "Ислямска държава" като цяло е победена в Сирия. Вчера Тръмп обяви, че ИД е победена в Сирия и с това единствената цел на присъствието на американските войски в тази страна е била изпълнена, отбелязва Ройтерс.

Путин предупреди за опасност терористите да се прехвърлят от Сирия в други страни в съседни региони, например в Афганистан. Това е голяма опасност за всички нас, подчерта той.

Путин обяви, че Русия ще укрепи своята база в Таджикистан, докато ситуацията в Афганистан не бъде регулирана

Споделяне

Още от Свят