"Видео интернешънъл" сключва договор с Нова телевизия?

Съвсем скоро се очаква да бъде обявено официално дали Видео интернешънъл (ВИ) ще сключи договор с "Нова телевизия", заяви пред Дарик радио Александър Карпов, генерален директор на ВИ проджект. В хода на преговорите сме, оптимист съм и мисля, че отношенията ни с НТВ ще са нормални, прогнозира Карпов.

Договор на ВИ с БНТ, клаузи от който обвързваха обществената медия с руската фирма и според Сметната палата ощетяваха телевизията, предизвика публичен скандал и доведе до уволнението на Кирил Гоцев, макар и с други мотиви. Рекламният бос Красимир Гергов обвини Гоцев, че е сключил същия договор с агенция "Пиеро 97", а Гоцев се оправда че бил заплашван. Прокуратурата изиска и двата договора, а междувременно СЕМ избра за генерален директор на БНТ проф. Емил Владков.

Миналата седмица Управителният съвет на БНТ освободи шефа на "Маркетинг и реклама" Велислав Велев и директора на "Логистика и контрол" Асен Воденичарски. Двамата бяха сред хората на бившия генерален директор, които подготвиха рекламния договор с руската фирма "Видео интернешънъл.

Александър Карпов от ВИ заяви, че БНТ губи милиони евро, защото от месеци не сключва рекламни договори и препоръча да се провери по какъв начин се излъчва реклама и в чии джоб влизат парите от нея.

В сряда парламентарната медийна комисия изиска от държавната телевизия цялата документация, свързана с взаимоотношенията на БНТ и предаването "Всяка неделя" на Кеворк Кеворкян. Депутатите искат първия договор и всички свързани с него документи - анекси, приложения, споразумения, сключен още преди години между ЕТ "Всяка неделя - К.Кеворкян" и БНТ, представлявана от тогавашния генерален директор Хачо Бояджиев.

Медийните депутати искат и договора за външната продукция "Всяка неделя", финансова справка за изпълнението му и всички други документи, които сега уреждат отношенията между държавната телевизия и външния продуцент на предаването.

БНТ трябва да представи и акта, с който бе спряно излъчването на "Всяка неделя", копия от съдебните решения на първа, втора и трета инстанция по делото на Кеворкян срещу държавната телевизия, както и извънсъдебното споразумение между неговата фирма и БНТ, сключено от предишния шеф на телевизията Кирил Гоцев. След сключването му "Всяка неделя" се върна на екрана като външна продукция, но без право на телевизията да ползва рекламните приходи от нея, докато не изплати дълговете си към Кеворкян.

По време на заседанието на комисията новият член на Управителния съвет Севда Шишманова е предложила да се преразгледа статута на дирекция "Информация", която беше закрита преди дни. Предложението на Шишманова е новините и актуалните предавания да запазят самостоятелния си статут. До един месец УС ще гласува това предложение, като дотогава няма да се правят кадрови промени в дирекцията.

Севда Шишманова обяви в неделя, че не е подписала новата структура на телевизията, предложена от ръководството миналата седмица.

Новините и актуалните предавания ще трябва да се подчинят пряко на програмния директор . Според Шишманова, това може да доведе до цензура. Още миналата седмица журналисти коментираха, че новините винаги са били на прякото подчинение на генералния директор. Според Шишманова новата схема ще се отрази и върху качеството на външните продукции в БНТ.

Споделяне

Още от България