Работата на Милотинова определена като "отчайваща"

Новият председател на ПГ на НДСВ Станимир Илчев заяви, че не иска БНТ и БНР да хвалят НДСВ и не вижда необходимост от смяна на генералните директори на двете медии преди местните избори. Ако някой е недоволен от БНТ и БНР може да го изрази пред Съвета за електронни медии (СЕМ), каза той в отговор на въпрос от Mediapool.

Смяната на шефовете на БНТ и БНР, както и на състава на СЕМ, трябваше да станат факт след приемането на новия закон за радио и телевизия с вносители Милена Милотинова, Диляна Грозданова, Юлиана Дончева от НДСВ, Емел Етем, Кемал Еюп от ДПС и др. Проектозаконът не успя да влезе на първо четене в пленарна зала, защото ОДС, Коалиция за България, НИЕ, и част от депутатите от НДСВ гласуваха против неговото разглеждане, докато не пристигне експертиза от Съвета на Европа.

Оценката на евро-експертите е вече факт от няколко дни, но тя е крайно отрицателна. По думите на народната представителка от ОДС Мария Стоянова, 86 члена от закона са напълно отречени и само името на проекта е запазено.

По адрес на парламентарната медийна комисия Станимир Илчев каза днес, че не вижда в нея никаква "динамика, развитие". Той определи като "отчайващо състояние на нещата", че за две години "един закон за радио и телевизия още не е приет". Той допълни обаче, че това не било само упрек само към ръководството на комисията, но и към "нестихващата наслада" да се проявява интерес към работата на медиите.

Тази негова оценка се покрива с прогнозите на депутати, че Милотинова ще бъде сменена от шефския пост в медийната комисия.

Илчев напусна медийната комисия в знак на протест срещу избора на Стоян Чешмеджиев за шеф на БТА. След няколко месеца БТА успя чрез протести да принуди мнозинството да махне Чешмеджиев. Голяма част от тогавашните защитници на Чешмеджиев - Милена Милотинова и Емел Етем, днес са вносителки на новия закон за радио и телевизия.

Има сериозна съпротива към медийния закон от всички парламентарни групи, заяви пред Дарик радио Милена Милотинова.

Основните различия са по квотата за определяне състава на регулаторния орган и начина на управление на държавните медии - дали да бъде еднолично или колективно. И двата спорни текста обаче не се оспорват от европейската комисия, допълни Милотинова.

"Не съм съгласна да бъде внасян нов проект на закон, но ако се вземе колективно решение да бъде оттеглен сегашният проект, няма да има драма и ще продължим да работим, съобщи Милена Милотинова по повод предложението на членът на комисията Юлияна Дончева проектозакона да бъде оттеглен.

В петък новоизбраният зам.председател на ПГ на НДСВ Борислав Цеков заяви, че при този си вид и с тази експертиза от Съвета на Европа проектозаконът за радио и телевизия няма да влезе на първо четене в пленарна зала. Цеков е един от най-големите критици на проекта на Милена Милотинова.

Дали Милотинова ще остане председател на медийната комисия ще се разбере в началото на есенната сесия, когато ПГ на НДСВ ще гледа отчетите на председателите на постоянните комисии, обясни Цеков. Според него, само вносителите на един проектозакон могат да решат дали да го оттеглят.

Една от вносителките на закона от НДСВ - Диляна Грозданова - отрече да си оттегли подписа от текста, защото смята за "робска психика" директното прилагане на препоръките на Европа. Тя продължава да твърди, че преди второто четене в зала са възможни промени в съдържанието на закона.

Грозданова не приема всички забележки от евроекспертизата. Тя например не е съгласна България да приема закон за печата, както според нея препоръчвали от Съвета на Европа. Освен това, българската медийна практика наложила президентът, председателите на върховните съдилища и други държавници да имат право на обръщения по БНТ и БНР, докато от Европа препоръчвали отмяната на тази възможност.

Според някои депутати, вместо да лансира нов медиен проект, от НДСВ и ДПС ще се принудят първо да прокарат през парламента Националната стратегия за развитие на радио и телевизионната дейност с наземно радиоразпръскване, която отлежава готова от месеци наред в Съвета за електронни медии. Приемането на документа всъщност може да отблокира, при това точно преди местните избори, стопирания в момента лицензионен процес. Идеята за Стратегията беше прокарана в НС от Милотонива, която чрез поправка в ЗРТ отне възможността на СЕМ да раздава лицензии до приемането на новия медиен закон.

Споделяне

Още от България