Работник загина в първия си работен ден при срутване на скеле в София

Работник загина в първия си работен ден при срутване на скеле в София

Работник загина при срутване на скеле на ул. "Атанас Дуков" в София, а други двама са пострадали при инцидента, съобщи МВР.

Загиналият е Мариян Готиерес, съобщи Нова телевизия. 25-годишният мъж е работил върху изграждането на кофраж, когато плочата под него пропада. По това време се е намирал между нулевото и първото ниво на строящата се сграда. Загива на място под тежестта на тонове строителни материали. За зла участ това е бил първият работен ден на Мариян на строежа.

Пострадалият работник няма вина за случилото се, съобщи Сотир Лазаров, главен инспектор в инспекцията по труда, цитиран от БГНЕС.  От думите му стана ясно, че загиналият не е имал трудов договор.

Инцидентът стана около 9 часа в събота при строеж на 8-етажна офис сграда, намиращ се на улица "Атанас Дуков", близо до болница "Токуда".

На обекта днес е имало работници на две фирми, подизпълнители на "Щрабаг", която е главният изпълнител на обекта.

Работници на "ДАГ инженеринг" ЕООД, сред които и загиналият млад мъж, са правили хидроизолация в основите, а от другата фирма са правили кофраж и арматура на кота 0.

Ранените работници са на 40 и 41 години, съобщи bTV. Те са прегледани във Военномедицинска академия. След оказване на медицинска помощ са освободени от болницата, е посочено в съобщението на МВР.

Тяхната фирма е извършвала хидроизолационни работи в основата на сградата, обясни Сотир Лазаров.

Съставен е акт, а обектът ще бъде затворен докато не приключат всички следствени експертизи.

Според шефа на дирекция "Контрол по строителството" в Столична община Влади Калинов работниците са свалили с кран върху подготвения кофраж армировка, която била по-тежка от възможностите на кофража, затова той се срутил.

"Това е неспазване на трудова дисциплина. Кофражът, който е бил подготвен, не е бил направен за такъв товар, който са сложили", каза Калинов.

По думите му Столична община няма отношение по случая, тъй като това е авария по време на строителството и с такива се занимава държавата, в лицето на ДНСК, както и Инспекцията по труда към Министерство на труда и социалната политика.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?