Работници от ТЕЦ "Бобов дол" на протест заради съкращения и намалени заплати

Работници от ТЕЦ "Бобов дол" започнаха протести срещу съкращенията в централата и намаляването на заплатите им. В обедната почивка те излязоха на мълчалив протест в двора на предприятието, предаде БТА.

Съкращенията и намаляването на заплатите са резултат от свалянето на цената тока с под 5%. Причината е, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране намали наполовина производството на ток от ТЕЦ "Бобов дол" спрямо миналата година. Топлоцентралата е собственост на бизнесмена Христо Ковачки.


От около 1000 работещи в топлоцентралата 186 вече са получили предизвестията си за съкращение. Те ще бъдат освободени в периода от 15 август до 15 септември.

Енергетиците негодуват и срещу намаление на работните им заплати с 20% със задна
дата от 1 юни. Те се оплакаха, че напоследък не получават редовно и възнагражденията си.


Ръководството на ТЕЦ-а остана изненадано от протеста, заради вече подписаните заповеди за съкращения. Изпълнителният директор на централната Владимир Владимиров увери, че има споразумение с Българския енергиен холдинг, централата в Бобов дол да бъде натоварена максимално през следващите няколко месеца.


Владимиров каза, че освен това 20-процентно съкращение на персонала, други не се предвиждат. Той обоснова съкращенията с намаления обем на работа. В момента "ТЕЦ Бобов дол" работи само с един от енергоблоковете си. НЕК дължи на централата около 10 милиона лева, припомни Владимиров.

Съкращения предстоят и в "Мини открит въгледобив" в Перник, съобщи преди дни синдикалният лидер в предприятието Николай Спасов. Причината е, че мините продаваха продукцията си на "ТЕЦ "Бобов дол".

Споделяне

Още от България