Радев: Трябва да преминем от количествени към качествени измерители на нашия живот

Радев: Трябва да преминем от количествени към качествени измерители на нашия живот

В България трябва да преминем от количествени към качествени измерители на нашия живот, каза президентът Румен Радев на среща с представители на българската общност в Женева.

Според него трябва да се стремим към оценка на качествените параметри, да търсим по-добро образование, по-добро здравеопазване. "Имаме нужда от друго качество в политическия процес, от други критерии за оценка на работата на политици, на управление, друго качество на избирателния процес, на инфраструктура, образование, здравеопазване", каза държавният глава и допълни, че "някак си в България свикваме с недъзите и те започват да не ни правят впечатление".

По думите на Радев българите в Швейцария могат да бъдат полезни, като внасят у нас модела, който са видели тук, включително на средата, в която работят и на обществените отношения. "Това, което най-много ни липсва в България, е непримиримостта към ниското качество. Това, ако може да се внесе, ще даде тласък за нашите бъдещи успехи", каза държавният глава, цитиран от БТА.

Президентът смята, че българската общност в Швейцария е "изключително добре интегрирана, много квалифицирана и образована, с доказани успехи в банковото дело, науката и образованието, информационните технологии, медицината, културата и изкуството". Гордея се с вас и с начина, по който представлявате България, защото доброто име на страната ни и готовността за инвестиране се дължи до голяма степен на вас, обърна се той към събралите се българи.

Радев припомни, че при предишното си посещение в Швейцария са се разбрали с швейцарския президент да се направи всичко възможно да има втори етап на българо-швейцарската програма, първия етап на която приключва тази година.

"Разбрахме се при следваща такава да има повече вложени средства в образование, дуално обучение и с част от тези средства да създадем българо-швейцарски център за научни изследвания и иновации, за да може повече студенти и млади учени да остават в България и оттам да работят по съвместни проекти", припомни президентът.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?