Радио К2 получи право да се съди за лиценза си

Петчленен състав на Върховния административен съд даде право на радио К2 да обжалва решенията на Комисията за регулиране на съобщенията и Съвета по електронни медии, с които бе отказана молбата на медията да получи постоянен лиценз за разпространение. Преди това тричленката на ВАС отхвърли жалбата на К2 заради съдебния процес с фирма "Гео адвайзърс" за прехвърляне на собствеността върху медията.

С последното решение на съда К2 получи право да атакува по същество решенията на двата регулаторни органа.

"Достойна е позицията на съда в подкрепа на свободното слово, плурализма, чистота на медиите, които работят в името на гражданското общество. Върховният административен съд се произнесе с безпрецедентно европейско решение, с което защити правата на обществено-политическото Радио К2“, се казва в открито писмо на ръководството на радиото.

Междувременно Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская” също подкрепи Радио К2 и призова всички, които редовно пишат в дискусионните форуми в Интернет, да се обявят срещу спирането на радиото.

През декември миналата година КРС спря лиценза на К2, въпреки че от Съвета за електронни медии излязоха с разпоредба за удължаване на срока на излъчване до 2025 година.

Казусът с радиото стана причина и за критики на международната неправителствена организация "Репортери без граници" към българските институции.

Споделяне

Още от България