Районните избирателни комисии трябва да бъдат назначени до петък

До 20 август всички политически партии и коалиции трябва да бъдат регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК), напомни говорителят ѝ Александър Андреев. Той посочи, че до момента само ГЕРБ е подала документи за регистрация.

До петък (15 август) трябва да бъдат назначени всички районни избирателни комисии, които ще започнат да функционират за осигуряване на нормалното протичане на процеса по подготовка на изборите.

От ЦИК напомниха, че на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври отново ще има експериментално машинно гласуване най-много в 500 избирателни секции. Те ще бъдат определени по-късно.

ЦИК планира да подготви 6 аудиовизуални клипа за разяснителната кампания за гласуването. Ще се възложи изработването, отпечатването и разпространението на печатни материали под формата на една обща информационна брошура за правата и задълженията на гражданите на тези избори, начина на гласуване, бюлетината, обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Ще има отделни листовки, които ще са насочени към определени групи – студенти, ученици, хора с увреждания.

Обмисляме да има материал за машинното гласуване, изработен на по-късен етап, вероятно съвместно с изпълнителя, който Министерският съвет ще определи за доставка на машините за гласуване, посочи тя.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?