Райс: Нападение срещу Иран не е в дневния ред на САЩ

На този етап военно нападение на САЩ срещу Иран заради ядрената му програма не е на дневен ред, заяви американският държавен секретар Кондълиза Райс в петък, цитирана от Асошиейтед прес.

"Все още разполагаме с голям брой дипломатически средства и възнамеряваме да ги използваме в пълна степен", каза Райс след среща в Лондон с британския си колега Джак Стро и премиера Тони Блеър.

На съвместната пресконференция със Стро тя заяви, че ядрената програма на Иран е дестабилизиращ фактор в района и предупреди, че страната не бива да използва развитието на АЕЦ за граждански цели като прикритие за програма, която да доведе до създаването на ядрено оръжие.

Кондълиза Райс получи сърдечен прием от британския премиер Тони Блеър в Лондон в началото на първата ѝ обиколка в чужбина, откакто встъпи в длъжност.

Преди началото на срещата Райс заяви, че трябва да се свърши много работа и особено да се даде шанс на израелците и палестинците за траен мир.

Европейската част от нейната обиколка се смята за шанс за Съединените щати да подобрят отношенията си със страните, които се противопоставяха на войната в Ирак - по-специално Германия и Франция.

Райс каза, че ще участва в международната конференция за помощ на палестинците, насрочена за 1 и 2 март в Лондон.

Реших първата ми визита да е във Великобритания, защото нямаме по-добър приятел и съюзник от нея, заяви в Лондон държавният секретар на САЩ.

В петък вечерта тя ще отпътува за Берлин, а след това за Варшава, Анкара, Рим, Париж, Брюксел, Люксембург, Израел и Западния бряг.

Споделяне

Още от Свят