Ракети Пейтриът пазят Олимпиадата в Атина

Около Атина бяха инсталирани ракети Пейтриът във връзка със засилването на мерките за сигурност за Олимпийските игри, които се откриват на 13 август.

Ракетите са разположени на три места, включително на самолетната площадка Татои в близост до олимпийското село, както и на други места в Гърция.

Стойността на плана за сигурност възлиза на 1.2 милиарда евро - най-големите разходи в историята на игрите.
В и около Атина са разположени и стотици разузнавателни камери.

Гръцките власти обясниха, че американските ракети Пейтриът се инсталират от 1 юли и ще останат до края на Олимпиадата на 29 август.

Три полицейски хеликоптера, също снабдени с разузнавателни камери, ще кръжат над Атина по време на игрите, предаде Ройтерс.

В петък в Гърция пристига многонационалният отряд на НАТО за защита от нападение с биологическо, химическо и ядрено оръжие, съобщи гръцкият телевизионен канал Мега.

Натовската част се изпраща в Гърция за допълнителна охрана на Олимпийските игри в Атина през август от евентуални терористични нападения.

120-членният многонационален отряд ще отпътува от чешкия град Либерец, където бе обучен да реагира на ядрено, биологическо и химическо нападение.

След като пристигне в Гърция, натовската част ще бъде разположена в района на Халкида - главния град на остров Евбея, разположен северозападно от Атика.

Освен въпросния отряд, НАТО вече предостави за нуждите на Олимпиадата самолети за ранно предупреждение АУАКС и увеличи патрулите на военноморския си флот в Средиземно море.

По-рано тази седмица пожелали анонимност източници от Алианса съобщиха, че НАТО се е съгласила принципно да изпълни искането за Гърция за изпращане на допълнителни части за охраната на Олимпийските
игри.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: