Рамуш Харадинай пледира "невинен" пред Хагския трибунал

Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай пледира невинен по обвиненията във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, които му бяха отправени от Хагския трибунал в понеделник.

36-годишният Харадинай е обвинен за насилия срещу сърби, роми и етнически албанци, обвинени в сътрудничество със сръбските власти по време на конфликта в Косово през 1998-1999 година.

По това време Харадинай беше водач на етническата албанска Армия за освобождение на Косово (АОК).

Харадинай подаде оставка от премиерския пост и се предаде на трибунала миналата седмица, като каза, че ще докаже своята невинност.

Ако бъде признат за виновен по което и да е от 37-те обвинения, той може да бъде осъден на доживотен затвор.

Адвокатът на Рамуш Харадинай заяви, че ще поиска временно освобождаване на своя клиент в очакване на процеса срещу него пред Международния трибунал, съобщи АФП.

Неговият случай е безпрецедентен в историята на трибунала - един премиер, който подава оставка, (за да отговаря по обвинения във военни престъпления); той оказа пълно сътрудничество и следователно ще има официална молба за бързото му временно освобождаване, каза адвокатът Родни Диксън.

Преди това Харадинай отговаряше с "невинен" при прочитането на всяко едно от обвиненията срещу него - за преследване, убийства, малтретиране и изнасилвания на цивилни сърби, роми и албанци по време на конфликта в Косово.

Той изглеждаше съсредоточен и много пъти си взимаше бележки по време на съдебното заседание пред трибунала в понеделник.

През 1998 - 1999 г. Харадинай е бил един от най-важните лидери на АОК.

Прокурорите твърдят, че Харадинай е контролирал зона в западно Косово, където е провеждал систематична кампания за изтласкване на етническите сърби от района.

Той е обвинен за планирането и надзора върху операциите, довели до убийства, насилия, отвличания и преследвания по време на конфликта.

Идриз Балай и Лахи Брахимай, които са обвинени заедно с Харадинай, също се обявиха за невинни по 35 обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, повдигнати срещу тях.

Обвинението твърди, че тримата са участвали в съвместна престъпна организация, отговорна за "незаконното изследване на сръбски цивилни" от зоните под тяхно командване.

В обвинителния акт се казва, че обвиняемите носят цялостна отговорност, макар че може да не са участвали в пряко в извършването на някои от престъпленията.

За болшинството косовски албанци Харадинай е герой.

Подавайки оставка миналата седмица, той призова за запазване на спокойствието в администрираната от ООН сръбска провинция, населена предимно от етнически албанци.

Косовският конфликт приключи с изтеглянето на сръбските сили от областта след масирани бомбардировки на НАТО през пролетта на 1999 г. Оттогава областта е под контрола на ООН.

При новината за повдигнатите срещу Харадинай обвинения НАТО подсили с 1 100 войници мисията на КФОР в Косово заради опасения, че етническите албанци готвят протести.

Споделяне

Още от Балкани

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?