"Ранобудните студенти": Окупацията на Ректората се мести около НС

Волен Сидеров "откри" кой инспирирал протестите - американското посолство

"Ранобудните студенти": Окупацията на Ректората се мести около НС

"Ранобудните студенти", окупирали Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", разпространиха във вторник своя декларация, с която обявиха лаконично, че сменят формата на протеста си и се местят около Народното събрание (НС).

В нея те за пореден път повтарят, че действията им са насочени не срещу определена партия, а към това да привлекат общественото внимание към "безобразията, които управляващата класа извършва в продължение на години, но която достигна най-критичната си точка в последните месеци, към абсурдността на настоящата политическа реалност, към цинизма и безхаберието".

"Окупацията на Ректората на Софийския университет беше крайна, извънредна стъпка. Тя имаше за цел да привлече студенти, преподаватели и общественост към една обща кауза – и успя! Ранобудните студенти спечелиха и своеобразния дебат с управляващите – те така и не намериха нито лице, нито аргументи, с които да застанат срещу тях", пишат още протестиращите студенти.

В края на позицията си те заявяват, че са взели категорично решение, "че е дошло времето тези сили да се насочат пряко на правилното място – Народното събрание".

"Окупацията на Ректората не пада – тя няма как да падне, защото успя! Успя, благодарение на усилията на много хора и на помощта на всички вас", заключват "ранобудните студенти", които от сутринта във вторник активно участват в блокадата на парламента, заседаващ извънредно.

Информация за евентуалната промяна в стратегията им бе обявена по-рано през деня, когато един от протестиращите студенти коментира пред Дарик радио, че "идеята на окупацията беше да съберем подкрепа, тя не може да продължава вечно".

Друг от окупиращите обаче коментира пред БНР, че такова намерение засега не стои на дневен ред, защото целта на окупацията е една – оставка на правителството, избори и нов морал в политиката. Очаква се тази вечер да има среща на протестиращите и окупиращите студенти, на която да се обсъди какво да предприемат по-нататък.

Пълната окупация на Ректората блокира напълно работата на администрацията и постави под въпрос някои действия като отпускането на стипендии и настаняването в общежития. Някои учебни дейности бяха преместени в други сгради на университета.

От "Ранобудните студенти" потвърдиха, че в понеделник по обяд в Ректората е пристигнал бившият посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю със съпругата си в качеството си на частно лице. Той е останал около половин час при студентите, като е проявил интерес към целите на протеста и исканията на младежите.

Следобед няколко от окупиращите са отишли при германския посланик Матиас Хьопфнер, потвърди протестиращ пред Нова ТВ. На срещата посланикът е изразил подкрепа на стремежа към демократизация в България.

Посещението на Пардю в университета накара лидерът на "Атака" Волен Сидеров да разкрие "конспиративния план" за смяна на "всяка неудобна за Вашингтон власт".

"Има единен щаб, който дава тези знаци, инспирира подобни протести, с които се сменя неудобна за Вашингтон власт", заяви пред журналисти в кулоарите на парламента Сидеров, докато навън студенти и граждани протестираха.

"Посещението на Джеймс Пардю в университета показва кой стои зад финансирането, инспирирането и поощряването на незаконни действия. Окупация на СУ е незаконно действие. Те нямат право да горят и чупят в центъра на София, нямат право да вандалстват и това да се поощрява от властта. Аз обвинявам вътрешното министерство и прокуратурата, че с бездействието си дават път на вандализма, анархията и хаоса", за пореден път заклейми окупацията националистът.

Той не пропусна и традиционните си обвинения към вътрешния министър Йовчев, че е неспособен да се справи с реда в София, като заяви, че "имаме данни, че служители на МВР получават нареждания най-отгоре, на най-висше ниво, да не се намесват".

Споделяне

Още по темата

Още от България