Рашков: Борисов има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор

Лидерът на ГЕРБ отрича да е давал разпореждане за подслушвания

Рашков: Борисов има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор

"Борисов няма основание да се опасява, че някой ще го задържи под стража. На него не му е необходим имунитет на народен представител, той има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор... Главният прокурор се обръща към министър-председателя с "шефе". Какво означава това?".

Това каза пред БНР служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. По думите му рокуратурата се опитва да спъва работата на МВР като образува на конвейр множество досъдебни производства и непрастенно изисква информация по тях.

Рашков попита иронично защо прокуратурата е нахлу в президентството, а не в резиденцията на Борисов в "Бояна".

Той попита как може "един български премиер да спи с около 2-3 млн. в спалнята", визирайки изтеклите снимки от спалнята на Борисов с пачки евро и златни кюлчета. По думите му има способ да се установи дали тези кюлчета злато са дадени от определен бизнесмен, както твърди бизнесменът Светослав Илчовски.

"Вместо да се изясни този въпрос поне с претърсване, прокурорите в момента мълчат", добави Рашков.

"Българските граждани от своите данъци са построили правителствена резиденция. Тя не е там, за да се водят плеймейтки", добави Рашков по повод обяснението на Борисов, че кадрите били инсценирани от "една прекрасна госпожа", която нарече "Мата Хари". Преди около месец пък Илчовски обяви, че собственикът на "Градус" - Иван Ангелов платил на плеймейтка 5000 лева, за да "обслужи нашия премиер".

По думите на Рашков службите на подчинение на Бойко Борисов са прилагали безогледно и незаконно СРС.

"Службите са били поставяни в такава срамна позиция, че не са могли да не предоставят, включително чувствителна информация, дори само за негово ползване... Убедих се, че голяма част от използвалите СРС са газили безогледно закона. Вероятно чрез удовлетворяване на лични, групови и политически интереси", каза той.

"Надявам се за кратко време да се възстанови държавността у нас. Не може всички да работят за един човек като в едно тоталитарно общество. Толкова проблеми е предизвикал той, че ще трябва може би цял мандат на едно редовно правителство да ги разясни", каза Рашков.

По повод изнесената информация за подслушвани преди изборите през април опозиционни политици, Рашков заяви, че в момента от ГЕРБ са изнервени и не са те хората, които ще казват кога да се изнася информация по темата. "Възложил съм вътрешно-ведомствена проверка. Надявам се следващия месец колегите да приключат. Не мога да се ангажирам със срок. Работата е доста и една прецизна проверка изисква време", каза той.

Борисов: Служебното правителство се бие само с ГЕРБ

"Аз такова разпореждане (за подслушване -бел. ред) не съм давал, това е дълбоко погрешно и никога не съм мислил по това. Какво да им слушам, те всеки ден бяха на площада, какво да чуеш различно", каза бивш премиер Бойко Борисов в поредното си живо включване от среща с членове на ГЕРБ, на която отново нямаше журналисти и възможност за задаване на въпроси.

По думите му служебното правителство се "бие" само с ГЕРБ. "Не и с "патриотите". Каракачанов свърши фантастична работа като вицепремиер и военен министър. Неговият статут беше като на Бойко Рашков. Колко пъти той стана и обвини хора от трибуната или по студиата? Правим аналог. По време на нашето управление той беше вторият човек в държавата. Извадиха от нафталина хора от 90-те години, от най-мракобесните времена и ги пуснаха да отвличат вниманието на обществото, биейки се по най-жестокия начин само с една партия – ГЕРБ. Да сте чули нещо от тях за ДПС или БСП, за "Да, България"? Те също са били в управлението", каза Борисов.

Бившият премиер не пропусна да атакува служебния министър на вътрешните работи и обяви, че "Бойко Рашков няма да го изберат за домоуправител в блока, в който живее, а сега изведнъж идва и дава оценки за партия".

"Г-н Рашков, кога вие сте ни победили, за да ни давате оценка? Дори и кандидат-президентът Радев каза нещо онзи ден, а аз много внимателно гледам прессъобщенията, защото те работят главно с тях. "Аз подписвам укази", когато ставаше въпрос за службите. Как само ще подписваш указите, като той е назначил заместника си за премиер и съветника си за вътрешен министър. Кандидат-президентът Радев възлага на най-доверените си хора в правителството, те му подготвят и издава укази", допълни Борисов.

"Къде е подслушването, БСП не реагират. Те в друго време ще подскочат до тавана, но те знаят, че такова нещо няма. ДПС също си мълчат. Искат рестарт, ако това им е рестартът... Много съм озадачен от колегите от "Демократична България", с които сме били в коалиция. Аз си спомням много интересен случай, когато кандидат-президентът Радев се заклеваше в парламента, Атанас Атанасов седеше точно под ъгъл, аз бях в кошарата. Кандидат-президентът Радев се обърна към Наско Атанасов и му каза: "Още една седмица, две и ще ги няма". Тогава Атанасов подскочи и каза: "Какво ще ни правиш? Ще ни арестуваш ли? Спомням си тези реплики. Какво налага сега това прилепяне", каза лидерът на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България