Ръст в износа и пиенето на вино отчете агроминистърът на Трифон Зарезан

Найденов заряза лозе край село Карабунар

Ръст от близо два процента в износа на български вина и от 1.4 на сто в потреблението на вътрешния пазар през 2011 г., отчете на Трифон Зарезан министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Спазвайки традицията за зарязване на лозя, той заяви в село Карабунар, че се надява българското вино ще се върне на пазарите, които страната ни безславно загуби в опити да пробие в евтини вина за 50 евроцента.

Агроминистърът допълни, че България прави все по-качествени вина и в чужбина познават българските вина. "Само след седмица е най-голямото аграрно изложение в Париж. Хората се спират, вече познават българските вина”, каза Найденов. Според него виното може да бъде запазена марка за България, както са розовото масло и киселото мляко.

 

Държавният глава Росен Плевнелиев пък обяви на среща с 20 винопроизводители в президентството, че България е символ на качественото вино и българските посланици трябва да са посланици на българското вино – на коктейлите в чужбина, на националните празници. "Българската туристическа индустрия трябва да бъде флагман за развитието на българското винопроизводство", заяви още Плевнелиев.

 

"Трифон Зарезан е, не е Свети Валентин. Който иска - да си празнува Св. Валентин, но днес е Трифон Зарезан, и този празник трябва да остане. Обръщам се и към младите – това е не по-малко красив и емоционален празник от Св. Валентин”, заяви Мирослав Найденов.

 

И той, и президентът обърнаха внимание върху нарасналото производство на вина и на това, че 60 процента от продукцията са предназначени за износ. Плевнелиев посочи, че държавните институциите ще подпомагат и в бъдеще развитието на лозарството и винопроизводството у нас.

 

Нкой няма да посегне на българската отколешна традиция да се прави домашно вино, заяви Найденов, но допълни, че България трябва да се раздели с традицията за продажба на вино на улицата.

 

"Имаше опасения, че правенето на хранителни продукти в домашни условия или във фермите по някакъв начин ще спре. Не, напротив – ние даже създадохме наредба, за да могат тези продукти да отиват на пазара. По същия начин никой няма да пречи на виното. Разбира се, когато някой го прави за собствена употреба или като хоби, за семейството си – няма проблем. Но ако той реши да търгува с това, вече трябва да влезе в регистрационен режим, който е вписан в новия закон”, заяви земеделският министър.

 

Той допълни, че Изпълнителната агенция по лозата и виното постоянно прави проверки за нерегламентирани продажби на вино, а с новия Закон за виното и спиртните напитки, който мина на първо на четене в параламента, агенцията ще осъществява контрол на продажбата на вино в ресторанти и търговски вериги. 

 

Найденов прогнозира също така по-добра реколта от грозда през тази година заради метеорологичните условия, предполагащи по-сладка и по-качествена продукция.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?