Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ръст в строителството и промишлеността, спад в търговията на дребно

0 коментара
Ръст в строителството и промишлеността, спад в търговията на дребно

През ноември миналата година продукцията в сектор "Строителство" и промишленото производство отбелязват ръст както на месечна, така и на годишна основа. Затова пък оборотът в търговията на дребно отново намалява. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Те потвърждават, от една страна, излизането на икономиката от рецесията, а от друга – възпиращата за икономическия растеж роля на ниското вътрешно потребление.

През ноември 2010 г. продукцията в сектор "Строителство", изчислена на базата на сезонно изгладени данни, бележи увеличение от 2.6 на сто спрямо предходния месец. Календарно изгладените данни показват увеличение от 0.8 на сто на строителната продукция през ноември 2010 г. в сравнение със същия месец на 2009 година.

На месечна основа увеличението на продукцията от строителство на сгради е с 1.1 на сто, а от гражданското и инженерното строителство - с 2 на сто.

На годишна база увеличението на строителната продукция през ноември 2010 г. се определя предимно от положителния темп при гражданското и инженерното строителство, където нарастването е с 13.2 на сто, изчислен от календарно изгладени данни. При сградното строителство обаче продължава да се наблюдава намаление - 8.9 на сто.

Индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 1.3 на сто през ноември в сравнение с октомври и с 5.6 на сто спрямо същия месец на 2009 г.

Спрямо предходния месец промишленото производство в добивната промишленост нараства с 6.2 на сто, в преработващата промишленост - с 2.2 на сто, докато в  производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление от 10.2 на сто.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 25.5 на сто, производството на химични продукти - с 14.2 на сто, производството на напитки - с 10.6 на сто, производството на лекарствени вещества и продукти - със 7.4 на сто,  производството на изделия от каучук и пластмаси - с 5.4 на сто.

Спад е регистриран при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12.5 на сто, производството на основни метали - с 10 на сто,  производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9.9 на сто.

Оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети"  по съпоставими цени през ноември 2010 г. отбелязва спад от 0.6 на сто спрямо предходния месец и с 5.2 на сто в сравнение със същия месец на предходната година.

През ноември 2010 г. оборотът нараства спрямо предходния месец в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 0.6 на сто, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, съответно с 0.2 и 0.1 на сто. Във всички останали дейности е отчетен спад, който е най-малък в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - 0.2 на сто, и достига до 2.6 на сто в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия.

Оборотът през ноември 2010 г. нараства в сравнение със същия месец на предходната година единствено в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.4 на сто. В останалите дейности темповете са отрицателни, като по-голямо от средното е намалението в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 9.3 на сто, и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - със 7.2 на сто.

Публикувани в четвъртък данни на Евростат показват, че България е втора в Европейския съюз по спад на продажбите на дребно през ноември 2010 г. на годишна основа, предшествана единствено от Румъния, където спадът е бил с 8.9 на сто.

Като цяло се отчита продължаващо свиване на търговията на дребно в общността, но то е с 0.8 процента за целия ЕС и 0.1 - за държавите от Еврозоната.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.