Расте делът на аутсорсинг индустрията в БВП на България

Расте делът на аутсорсинг индустрията в БВП на България

С двуцифрен ръст за седма поредна година аутсорсинг индустрията у нас достигна 3.6% от БВП, според доклад на Българската аутсорсинг асоциация, оповестен в понеделник. За сравнение делът на сектора на изнесените услуги в БВП през 2014 г. е бил 2.8%, a за 2015 г. – 3.4%.

Продължаващата положителна тенденция се дължи най-вече на квалифицираната работна ръка, активното сътрудничество между бизнес, образование и държава, както и запазването на плоския данък и разширяване пакета за насърчаване на чужди инвестиции, коментира Светослав Иванов, изпълнителен директор на организацията, пред Блувбърг ТВ.

Запазва се тенденцията изнасянето на бизнес процесите (Business process outsourcing – ВРО) във външни фирми да е водещият по оборот и дял сектор в аутсорсинг индустрията с 53%. Даването на информационните технологии на чужда фирма (Information technology outsourcing – ITО) се откроява с най-висока печалба, като формира 47% от индустрията. За сравнение през 2016 г. BPO секторът е бил с 58%, а ITO с 42%. Съществен прираст бележат и секторите на изнасянето на управлението на човешките ресурси и на финансовите и счетоводни дейности. Те имат голям потенциал за развитие в бъдеще, посочва се в доклада за 2017 г..

Индустрията на изнесените услуги се развива не само в София, но и в по-големите градове като Пловдив, Бургас и Варна. Основните характеристики, който трябва да притежава едни град, за да бъде атрактивен за аутсорсинг компаниите, продължават да бъдат наличие на необходимия човешки ресурс и учебни заведения, добре развита инфраструктура, подходящ клас офис сгради и стратегическо географско разположение, отбелязват от асоциацията.

България е водеща аутсорсинг дестинация в Европа и света, позиционирайки се сред първите 10 най-желани държави на глобално ниво. Редица международни компании са изградили офиси у нас и продължават да разрастват дейността си. Наблюдава се навлизане и на нови инвеститори на българския пазар, добави Светослав Иванов. Основните предимства на страната ни са географското ѝ положение, плоският данък, който е много атрактивен за инвеститорите, и не на последно място, добре развитият човешки ресурс по отношение на езикови познания и подготовка по информационни технологии, допълва той.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?