Дебатът между Меркел и Щайнбрюк:

Равен мач - стратегическа победа за германския канцлер

Ангела Меркел и Пеер Щайнбрюк, сн. БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел и основният ѝ съперник на предстоящите парламентарни избори Пеер Щайнбрюк "направиха равен мач" в единствения телевизионен дебат по време на предизборната кампания.

 

44 процента от участниците в експресно допитване на института "Форза" смятат, че консерваторката Меркел е спечелила дебата. 43 процента отреждат победа на социалдемократа Щайнбрюк. Според друго проучване, проведено от института "Инфратест димап", 49 процента от германците считат, че дебатът е бил спечелен от кандидата на основната опозиционна сила, а 44 процента - от Меркел, съобщи Франс прес.

 

"Това бе равен мач", пише на сайта си авторитетният седмичник "Шпигел".

 

"Щайнбрюк се бори, Меркел остана предпазлива", коментира консервативният вестник "Велт".

 

Според таблоида "Билд", цитиран от БТА, победителите на вечерта са бившият представител на Германия в песенния конкурс "Евровизия" Щефан Рааб, който бе един от четиримата интервюиращи двамата кандидати, и... колието на канцлера в цветовете на националното знаме, черно, червено и златно.

 

"Равенството" в снощния дебат изглежда е равнозначно на стратегическа победа за Меркел.

 

Популярният германски канцлер християндемократ, който се бори за трети пореден мандат на поста, е отявлен фаворит на изборите на 22 септември. Телевизионният дебат, наблюдаван според прогнозите от 15 милиона души, бе смятан от мнозина за последния шанс на кандидата на социалдемократическата опозиция да направи обрат в кампанията, в която изостава от самото начало.

 

Християндемократите на Меркел водят убедително в проучванията на общественото мнение. Големият въпрос е дали по-малкият партньор в управляващата коалиция - либералите, ще успеят да преминат 5-процентовия праг за влизане в парламента.

 

Според повечето сондажи те ще успеят, но ако това не стане, Меркел ще бъде принудена да търси "голяма коалиция" със социалдемократите, а основната опозиционна сила евентуално би могла да състави правителство със Зелените.

 

Телевизионните дебати преди парламентарните избори в Германия през 2005 и 2009 г., които бяха спечелени от Меркел, нямаха особено отражение върху резултатите. През 2002 г. обаче канцлерът социалдемократ Герхард Шрьодер преодоля изоставането си от своя консервативен съперник Едмунд Щойбер, след като го разкритикува за неговата подкрепа за подготвяната по онова време военна операция на оглавяваните от Съединените щати сили на международната коалиция в Ирак, при която година по-късно бе свален от власт режимът на Саддам Хюсеин.

 

По време на дебата и Меркел, и Щайнбрюк се обявиха против участието на страната в евентуалната военна операция в Сирия.

 

Щайнбрюк обвини консерваторката Меркел, че е изцедила южноевропейските държави с наложените от нея строги мерки за икономии. Той определи европейската стратегия на канцлера като провал.

 

Меркел отговори на Щайнбрюк с усмивка, като му напомни, че е гласувал в парламента в подкрепа на всички тези мерки за преодоляване на икономическата криза в еврозоната. Тя освен това отбеляза, че именно при нейния предшественик на канцлерския пост, социалдемократа Герхард Шрьодер, Гърция е била приета в еврозоната и фискалните правила в ЕС са били разхлабени.

 

Меркел даде да се разбере, че иска да запази натиска върху Атина да проведе реформи. Тя отказа да прогнозира от колко пари ще се нуждае Гърция в евентуалния трети спасителен пакет.

 

"Не можете да размахвате тоягата над гърците, трябва да им дадете възможност да разперят крилата си", отговори Щайнбрюк. Той призова за предоставяне на по-голяма помощ на изпитващите затруднения страни от еврозоната.

 

Меркел и Щайнбрюк се обявиха против участието на Германия в евентуална военна операция в Сирия. Канцлерът призова за колективен отговор от страна на ООН.

 

Опозиционният кандидат каза, че ще съжалява много, ако Съединените щати нанесат военни удари в Сирия без международен мандат.

 

Евентуалната военна интервенция в близкоизточната държава е много непопулярна в Германия.

 

Щайнбрюк похвали бившия сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън, който издаде тайни американски шпионски програми. В същото време той отклони въпрос дали социалдемократите ще дадат на Сноудън убежище в Германия, ако дойдат на власт.

 

И двамата претенденти бяха облечени в черно и изглеждаха спокойни по време на дебата.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?