Разбита е контрабанда на GSM-и през летище София

Разбита е контрабанда на GSM-и през летище София

При акция на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” в събота е бил разбит контрабанден канал за внос на GSM-и и карго стоки от Дубай и Китай през митницата на летище “София”. Това обявиха в понеделник по време на съвместна изява пред медиите знаковите лица на българските правоохранителните органи главен комисар Валентин Петров – шеф на Генерална дирекция “Полиция”, главен комисар Ваньо Танов – шеф на ГДБОП, и зам.-градският прокурор на София Роман Василев.

Кратко превю пред камерите направи комисар Петров. След това той даде думата на комисар Танов, който по думите му, трябваше да обясни какво са “свършили колегите и схемите, по които са работели тези юнаци”. При акцията в събота бяха подведени под отговорност ползващите се вече с особена известност лица от митничарските среди Радослав Живков – Джими и Георги Георгиев – Пурата. Освен тях като съорганизатор е арестуван и Ивайло Разложки – Тихия.

Пурата в момента е поставен под мярка за неотклонение “подписка”, защото имал проблеми с белите си дробове.

До този момент общо седем души са подведени под отговорност в рамките на досъдебното производство за участие в организирана престъпна група и контрабанда в особено големи размери. Трима от тях са работници в спедиторската фирма “Политиурс”, която е извозвала нелегалната стока.

Ваньо Танов обясни, че карго службата на митницата при аерогара “София” няма никакво участие в престъпленията. При разработката са конфискувани документи, които показват, че организаторите на нелегалния внос са използвали фалшиви печати върху митническите манифести. По думите на шефа на ГДБОП от службата е нямало как да знаят, че митническите печати са фалшиви и са предавали стоката на спедиторите.

В същото време печатите удостоверявали, че вместо GSM-и в България се внасят аксесоари за мобилни телефони. При завеждането им се плащало по левче за бройка ДДС, а не по около 240 лева, както се полага за телефони, които струват по около 1200 лева.  

От ГДБОП оповестиха, че по време на полицейската разработка, която е продължила 9 месеца, са засечени около 70 случая на подобен внос. Месечно през летище “София” са преминавали по 5000 мобилни телефона без да се плащат ДДС.

По подобна схема са внасяни фалшиви дрехи от Дубай и Китай, каза още Ваньо Танов. По думите му това е ставало, след като на Джими и Пурата, както и на техните помагачи, се е плащало по 1/3 от дължимите на държавата такси.

Акцията е била проведена именно в събота сутринта, защото малко преди това от ГДБОП са заловили контрабандна пратка от 500 GSM-а, пристигащи от Цюрих. Апаратите е трябвало да се оформят по утвърдената схема. Комисар Петров, без да е запитан, отхвърли като “несъстоятелни” твърденията, че акцията е проведена, защото на 27 юни Европейската комисия ще публикува доклад за напредъка на България по глава 24 “Правосъдие и вътрешен ред”.

Той дори намекна, че ако е била проведена малко по-късно, може да е била подарък за “господин министъра”. На 23 юни по обяд министър Румен Петков бе организирал за рождения си ден тържество за репортерите, отразяващи дейността на неговото ведомство.

И тримата висшестоящи в българската правоохранителна система упорито отказваха да разкрият пред медиите дали е имало покровители на контрабандата на горно ниво. В познат стил от политическите среди прокурор Роман Василев заяви, че това дали нещо подобно съществува, ще бъде обявено “когато му дойде времето”.

Настоятелното питане по тази тема накара Василев да заподозре репортерите в прекалено четене на “криминални романи”.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?