Разселването на администрацията ще се финансира и с европари

Първите две агенции се местят със средства от бюджета, разчети все още няма

Кабинетът даде зелена светлина за изнасянето на агенции от София, БГНЕС

Без разчети колко ще струва разселването на държавната администрация в провинцията, правителството му даде старт в сряда. Към Пловдив се отправят дирекциите по туризма в икономическото министерство, които трябва да заработят в града под тепетата най-късно на 1 септември. В Бургас ще акостира Агенцията по рибарство. Тяхното преместване ще стане за сметка на бюджета, но следващите преселения трябва да се направят с евросредства.

 

Това стана ясно след заседанието на кабинета в сряда, на което е одобрен доклад на министъра по еврофондовете Томислав Дончев за предимствата, недостатъците и възможностите, които предлага извеждането на част от държавните административни структури извън столицата.

 

Предстои министрите на икономиката Делян Добрев и на земеделието Мирослав Найденов да изготвят “подробни анализи на разходите, ползите и рисковете от преместването на структурите, които ръководят”, се казва в решението на кабинета. Два месеца след това министърът на финансите ще каже каква е възможността изнасянето да се осъществи със средства от държавния бюджет.

 

До ноември 2012 г. пък министърът по еврофондовете трябва да проучи кои реформи в държавната администрация, свързани с местенето на агенции из страната, могат да се финансират със средства от Европейския съюз, се казва още в решението на правителството. Това може да стане по оперативната програма “Административен капацитет”.

 

Министър Томислав Дончев лансира идеята за преселението на администрацията през март 2011 г. Тогава фокусът бяха чиновниците, управляващи еврофондовете. Идеята беше за създаване на Агенция за развитие, която да управлява всички пари от еврофондовете централно в София, а във всеки от шестте региона за планиране да има изнесени центрове, които да обслужват бизнеса, хората и общините на място, за да не се разкарват до столицата. След като Дончев не успя да наложи идеята си, очевидно сега моделът ще се тества с преместването на отделни агенции и държавни служби.

 

Местенето струва “няколко десетки хиляди”

 

Местенето ще струва “няколко десетки хиляди лева”, каза финансовият министър Симеон Дянков след заседанието на правителството. На коментар, че това може да означава както 20 000 лева, така и 100 000 лева, той отговори “точно така”. Дянков не уточни сумата за прехвърлянето на чиновници с оправданието, че след два месеца ситуацията можело да е различна.

 

Правителството няма да се ограничи с преместването на туризма и Агенцията по рибарство в провинцията, ведомствата, които предстои да се изнесат от столицата, ще се обявяват “седмица след седмица“, обясни Дянков.

 

Двете дирекции, отговарящи за туризма, в икономическото министерство, ще се изнесат в Пловдив до 1 септември, гласят одобрените от кабинета промени в устройствения правилник на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). С дейността туризъм в икономическото ведомство са ангажирани около 40 чиновника.

 

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) към земеделското министерство се мести в Бургас, но все още не е определен срок кога ще стане това. В ИАРА работят около 100 души, но в морския град ще отидат само хората от ядрото на структурата – около 40 души.

 

Местната власт в Пловдив и Бургас е осигурила както сгради за работата на агенциите, така и жилища за служителите им.

 

Сградата в Пловдив вече е с табелата на икономическото министерство

 

Бъдещият дом на дирекциите “Туристическа политика” и “Маркетинг, реклама и информация в туризма” към МИЕТ се намира в топ центъра на Пловдив на ул. “Железарска” 1 и вече има табела с името на министерството. В момента сградата, строена през 1922 г., се ремонтира, за да се превърне в модерен офис комплекс.

 

Кабинетът на зам.-министър Иво Маринов е 30 кв.м. и с впечатляваща гледка към центъра на Пловдив и Джумая джамия. Подчинените му ще се разполагат на два етажа в общо 20 кабинета. Има готовност да бъде обзаведен и допълнителен етаж.

 

Чиновниците от икономическото министерство могат да избират между това да пътуват всеки ден между София и Пловдив или да се настанят в жилища, предоставени им от общината. Ако служителят пък категорично откаже работата в Пловдив, то мястото му ще се заеме от местен.

 

В София остават трима души, които ще осигуряват намиращия се в сградата на МИЕТ Национален туристически информационен център.

 

С по-добра организация Бургас измести Варна за ИАРА

 

Бургас успя да измести Варна, където първоначално трябваше да акостира Агенцията по рибарство, с по-добра организация, похвали местната власт премиерът Бойко Борисов през уикенда. Кметът на Бургас Димитър Николов осигури не само сграда за агенцията, но и общински жилища за чиновниците и така по думите на премиера нямало да се наложи да харчат и лев от бюджета. “Не искам, където се местим, да харчим пари”, каза Борисов.

 

Общината в Бургас е предложила две сгради – една в центъра на града и една до пристанището. Според кмета Николов местенето на ИАРА в Бургас ще е от полза за целия рибарски бранш. 70 % от риболовния флот е на територията на област Бургас. Тук е и основният комплекс за преработка на риба и рибни продукти. В града е концентрирана и по-голямата част от промишления сладководен риболов.

 

Рибарите от Бургас и региона пък ще могат на място да заверяват риболовните си билети, както и да си подават документите по Оперативна програма "Рибарство", без да се налага да пътуват до София.

Споделяне

Още от България