Разследване разкри потресаващи данни за педофилия в католическата църква в САЩ

Разследване разкри потресаващи данни за педофилия в католическата църква в САЩ

Епископи и други високопоставени католически духовници в американския щат Пенсилвания са прикривали сексуални посегателства върху деца, извършвани от над 300 свещеници за период от 70 години, съобщава в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на доклад от съдебно разследване.

Според огласения доклад на т.нар. голямо съдебно жури висшият клир в щата е убеждавал жертвите да не съобщават за стореното им, а също и правоохранителните органи да не разследват.

Докладът обхваща шест от осемте католически епархии в Пенсилвания и е плод на най-мащабното проучване за прояви на педофилия в Католическата църква, извършвано от федерална институция в САЩ. Разследващите са идентифицирали над хиляда жертви, като предполагат, че има още хиляди, които се опасяват да излязат на показ или данните за тях са изгубени.

Римокатолическата църква се тресе от скандал за сексуални посегателства срещу малолетни от повече от 15 години, откакто през 2002 г. в Бостън бяха констатирани фрапиращи случаи.

Въпреки че бяха изплатени милиарди долари за извънсъдебни споразумения и бяха въведени нови програми за превенция, скандалът не стихва и достига висши духовници, отбелязва нюйоркското издание.

Вестникът припомня, че наскоро от поста си се оттегли кардинал Тиъдър МакКарик, архиепископ на Вашингтон, след обвинения в сексуални посегателства срещу млади свещеници, семинаристи и малолетни.

"Въпреки някои въведени институционални реформи отделни ръководители на църквата до голяма степен са избягвали публичната отчетност", пише голямото жури. "Свещеници са изнасилвали малки момчета и момичета, а служителите на Бога, които са били отговорни за тях, не само че не са правели нищо, а са прикривали случващото се. Десетилетия наред", констатира разследването.

В доклада от 1400 страници се казва, че някои от уличените свещеници са били отстранявани от богослужението, но други са оставали клирици и даже са били повишавани, подчертава "Ню Йорк таймс".

"Вашингтон пост" цитира главния прокурор на Пенсилвания Джош Шапиро, според когото в хода на 18-месечното разследване са били прегледани над два милиона документа, вкл. от тайните църковни архиви, в които са се държали в продължение на десетилетия съобщения за сексуални злоупотреби с деца.

"Вследствие на прикриването почти всички случаи на посегателство, открити от нас, са от прекалено отдавна, за да бъдат съдебно преследвани", каза на пресконференция Шапиро.

Прокурорът обясни, че е ограничен от законодателството на щата, според което жертвите на сексуално посегателство като деца могат да внесат жалба по граждански иск до 30-годишната си възраст, а по криминален - до 50-годишна възраст.

Най-възрастният човек, говорил пред голямото жури, сега е на 83 години, пише "Вашингтон пост".

Споделяне

Още от Свят