Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Разследващата полиция година по-късно: първи резултати

16 коментара
28 май 2010: началото

Преди година – на 28 май, 2010 г. – влязоха в сила промени в НПК със сериозни последици върху функционалните приоритети на българската полиция. До тогава полицейската практика системно отхвърляше примерите на европейските си партньори, извели в основна мисия разследването на престъпления по националния НПК. У нас събирането на доказателства за престъпления бе възложено изключително върху ограничен брой служители на МВР, наречени “разследващи полицаи” (до 2008 г. – дознатели).

Техният щатен състав е 2000 човека, като бе попълнен на около 50 процента. Нека имаме предвид, че годишно в МВР са на производство около 220 000 досъдебни дела.

Справедливият въпрос е: с какво се занимаваха останалите полицаи, след като общата им численост е около 25 000? Отговорът:

- с охрана на обществения ред (униформената полиция)

- с оперативна дейност (работа с информатори, СРС и пр.).

Очевидно бе наличието на крещящи диспропорции (впрочем непреодолени в голяма степен и до днес). Нещо повече: обогатихме европейския принос, създавайки през 2008 г. отделна Главна дирекция “Криминална полиция”, на която “забранихме” да събира доказателства по НПК. Чужденците клатеха неразбиращо глава, доколкото навсякъде по света Криминалната полиция е създадена именно с цел разследване на престъпления по НПК!

Май 2010 – май 2011: процесът

Преди година НПК бе променен. Създаде се възможност за всички полицейски органи да извършват два типа следствени действия: първо, неотложни действия по чл. 212, ал. 2 НПК (оглед, претърсване, разпит на свидетел и др); второ, възложени от прокурор, следовател или разследващ полицай. Макар краткосрочната цел да бе “разтоварване” на разследващите полицаи, реформата имаше по-дълбок смисъл: постепенното насочване функционалните приоритети на полицията към обслужване задачите на наказателния процес.

Преходният период премина през няколко етапа: законови промени, обучение, техническо обезпечаване. Обучението на ръководния състав от областните дирекции на МВР бе проведено съвместно с регионалните прокуратури. След това под контрола на прокуратурата премина практическо обучение на полицията (най-вече как се върши оглед на местопроизшествие, разпит на свидетел и т.н.).

В полицейските училища бяха оборудвани нови кабинети по криминалистика. За разследващите полицаи бяха закупени 950 компютри и принтери. Влязоха в експлоатация нови сгради на Криминална полиция, ГДБОП и РПУ-та, в които има оборудвани помещения за разпознаване, разпити, задържане на лица, съхраняване на веществени доказателства и пр.

Май 2011: първи резултати

Проведената реформа има няколко благоприятни последици:

Първо, промени се форматът на дежурствата по ОДМВР в страната. Директорите разполагат с оперативна самостоятелност да разпределят оптимално кадровия ресурс. 24-часовите дежурства (изискващи посещения и огледи на местопроизшествия) бяха поети основно от оперативни работници.

Второ, разследващите полицаи се концентрираха върху по-сериозните разследвания, а огледи извършват само при усложнена фактическа обстановка. Щатният им състав бе попълнен на 100 процента. Те все по-често възлагат на полицейски органи да извършват отделни следствени действия.

Трето, промяна има и за гражданите, пострадали от престъпления. До преди година при подаване на сигнал за престъпление в РПУ те пишеха “обяснения” (по Закона за МВР) пред дежурните служители, а след това задължително бяха призовавани за ново посещение пред дознателя, който ги разпитваше (повторно) като свидетели (този път по НПК). Сега дежурният служител директно разпитва пострадалия като свидетел и така “спестява” повторната “разходка” до РПУ.

Четвърто, какво показва статистиката? За една година около 4 000 полицаи (наред с 2000 дознатели) се включиха в събирането на доказателства по НПК. Намаляват разследванията, приключени извън срока. Досъдебните производства, приключени от дознателите с мнение за съд, се увеличават: 51 690 през 2009 г., 57 834 през 2010 г. Намалява броят на делата, върнати от съда на прокуратурата и полицията: 2 899 през 2009 г., 2 491 през 2010 г. Ще припомня отново и факта, че за 2010 г. 84 % от присъдите са осъдителни, което (все пак) означава, че полицията е събрала качествени доказателства за вина.

Разследващата полиция: перспективите

Трудностите, разбира се, са многобройни. Предстои поетапно включване на нови полицейски служители в действия по НПК. Практиката изисква общият брой да достигне около 6 000 души, които наред с 2000 разследващи полицаи ще обезпечат кадрово нуждите на разследването. Техническото обезпечаване няма да остане на втори план.

Смятам, че на ниво ОДМВР реформата е необратима и първите резултати са видими. А тази реформа е важна, много важна: насочване усилията към доказателства, а не към съмнителни оперативни резултати. Макар и трудно, усещането за наличие на “оперативна аристокрация” постепенно трябва да отмре. А двете главни дирекции – Криминална полиция и БОП, са в дълг да ангажират оперативния състав в събирането на доказателства, вместо да “завещават” резултата от акциите си само на дознателите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

16 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. случаен
  #16
 2. запознат
  #15
 3. Реалистичен
  #14
 4. AA
  #13
 5. Балканпол
  #12
 6. Почнаха
  #11
 7. N
  #10
 8. Ангел
  #9
 9. хи-хи-хи
  #8
 10. Фани
  #7

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.