Разследват пожар в католическия храм в Белене

Снимка: бТВ

Разследват пожар в католическия храм в Белене, съобщи в събота бТВ. Каква е причината все още не е ясно. Пожарът е избухнал в късния следобед на петъчния ден, а огледът е продължил до късно снощи.

Работи се по различни версии, като не се изключва и тази за умишлен палеж. Пожарът е нанесъл много поражения. Огънят е обхванал изцяло първия етаж и е тръгнал към втория. Помещението, което първоначално се е запалило, е напълно унищожено. Огънят е засегнал дървената конструкция на втория етаж и има опасност да се срути.

Всички икони в тази част от храма са изгорели.

Първоначално се смятало, че огънят е тръгнал от помещението, в което енориашите палят свещи. Според разследващите огънят е тръгнал именно от тях. Сестрите от храма обаче обясняват, че мястото, където се палят свещите е покрито с ламарина, а има и вода. Затова те се чудят как може такъв голям пожар да тръгне от свещите. Все пак оставят полицаите да установят причината за пожара.

В църквата, където е пламнал огънят, не е имало литургия по това време. Тя се провеждала в другата сграда.

Живеещите около храма споделят, че до него има постоянен достъп. В двора на католическата църква си играели и деца.

Преди седмици католическата църква в Белене се оказа в центъра на скандал заради сирийско семейство бежанци. Отец Паоло Кортези напусна заедно с прогонените сирийци.

В момента свещеници от съседните градове водят литургиите.

Споделяне

Още от България