Разцепление сред републиканците за импийчмънта на Тръмп

Мит Ромни

"Разделенията в Сената се втвърдяват в очакване на обвинителния акт" (за импийчмънта на Тръмп в Камарата на представителите), пише в понеделник в. "Ню Йорк таймс".

Вчера сенатори заеха противоположни позиции по предстоящия процес за отстраняване от длъжност на бившия президент Доналд Тръмп, задълбочавайки пропастта в един вече разделен Сенат в очакване на днешното внасяне на обвинителния акт от Камарата на представителите, пише изданието.

Сенаторът Мит Ромни от Юта, единственият републиканец, който гласува за осъждане на Тръмп в първия му процес за отстраняване от длъжност, заяви вчера, че според него бившият президент е извършил заслужаващо импийчмънт провинение и че процесът срещу него дори след като е напуснал поста е конституционосъобразен.

Докато Ромни изразяваше готовността си да осъди Тръмп обаче други републиканци в Сената дадоха ясно да се разбере, че са против самата идея за процес и че ще се опитат да отхвърлят обвинението още преди започването му. Тези изказвания хвърлят светлина върху разцеплението в групата на републиканците, предизвикано от размириците в Капитолия и последиците му, като сенаторите преценяват дали ще платят по-тежка политическа цена ако се разграничат от бившия президент или ако не го направят, пише вестникът.

Лидерите в Сената още в петък се договориха да отложат началото на процеса с две седмици, давайки време на президента Байдън да изгради кабинета си, а екипът на Тръмп да подготви защитата си. Този план обаче гарантира също, че процесът ще е водеща тема в решаващите първи дни от управлението на Байдън и това може да разпали партийни напрежения въпреки посланието на президента за единство.

Някои републиканци в Сената, включително лидерът им Мич Макконъл от Кентъки, все повече се тревожат, че ако не вземат мерки да се разграничат от Тръмп, връзките им с бившия президент може да навредят на политическите шансове на партията в продължение на години. Други отбягват въпроса дали Тръмп е извършил заслужаващо импийчмънт закононарушение и заявяват, че организирането на процес в Сената срещу президент, който вече е приключил мандата си, би било неконституционно и би разделило нацията още повече, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още от Свят