Референдум в Македония за правата на албанците

В Македония се провежда спорен референдум за нови закони, които дават на албанското малцинство в страната по-голям контрол върху неговите дейности.

Албанците съставляват около четвърт от населението на Македония и референдумът пита избирателите дали одобряват новите закони, които дават по-голям контрол на албанците върху образованието, здравеопазването и развитието в районите, в които те са мнозинство.

Референдумът беше свикан от македонските националисти, според които новото законодателство дава твърде много отстъпки на албанското население, припомни ББС.

Македонското коалиционно правителство, в което влиза и основната етническа албанска партия призова за бойкот на референдума.

Премиерът Хари Костов заплаши да подаде оставка ако вотът е успешен, като каза, че реформите са жизнено необходими за кандидатурата на Македония за членство в ЕС и НАТО.

За да бъде признат, в референдума трябва да са участвали 50 процента от имащите право на глас.

Около 12 процента е била активността на гражданите на референдума в Македония срещу новото териториално устройство на страната към 14 ч. днес местно време (15 ч. българско), предаде МИА, като се позова на македонската неправителствена организация Мост.

Наблюдателите от организацията са забелязали няколко нарушения в деня на допитването досега, включително открита агитация, прекъсване на процеса на гласуване, по-късно отваряне на избирателните бюра.

Председателят на Световния македонски конгрес Тодор Петров, който бе един от инициаторите за организирането на референдума, заяви, че откликът на гражданите в допитването е бил слаб в Северозападна Македония, а някои от бюрата в Гостивар са останали затворени.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?