Реформаторите поставиха условията си за бюджет 2016

Запазване на данъците, 2% бюджетен дефицит, ръст от 1.8% и изсветляване на икономиката са сред изискванията до финансовия министър

Зам.-председателят на бюджетната комисия Димитър Танев

Да не се вдигат преките и косвените данъци, да се гарантира ръст на икономиката от 1.8 на сто през 2016 г., а бюджетният дефицит да е в рамките на 2 процента са част от условията, които са поставили от Реформаторския блок на управляващите, стана ясно от прессъобщение на коалицията в четвъртък, след среща на нейни депутати с министъра на финансите Владислав Горанов.

Разговорите са част от започналите миналата седмица политически консултации с парламентарно представелите партии по поректа за бюджет през 2016 г.

От Реформаторския блок са поставили десет теми за постигане на политическо съгласие по бюджета, от които четири са по общата бюджетна философия, заяви зам.-председателят на бюджетната комисия Димитър Танев от реформаторите, цитиран в съобщението. В консултациите участва и съпредседателят на парламентарната група Найден Зеленогорски.

"Увеличаване на приходите чрез ефективно усвояване на средствата от Европа и продължаване на борбата с контрабандата на акцизни стоки е важен приоритет за реформаторите", каза още Танев. Искаме увеличаване на приходите от акцизи - това е изсветляване на икономиката, дори когато са запазени нивата на акцизните ставки. Според него приходите от акцизи за първото шестмесечие на 2015 г. са с около 10% повече спрямо същото време на миналата година, или 171 млн. лева повече, като блокът държи устойчивият ръст да се запази и в бюджет 2016 г.

Реформаторите сме за запазване нивата на преките и косвени данъци – корпоративен, общ доход и данък добавена стойност (ДДС), посочи още Димитър Танев, като допълни, че освен горните четири политики, от Реформаторския блок настояват и за продължаване на реформите в 3 ключови сектори - администрация, пенсионна система и енергетика.

По отношение на административната реформа да се продължат усилията за намаляване на администрацията във ведомствата, които не са го направили през 2015 година – министерствата на вътрешните работи, на отбраната, на правосъдието и други, каза Танев. "Споделяме тревогата на министър Горанов, че няколко министерства няма да изпълнят поетия ангажимент за съкращения и затова през 2016 година залагаме в бюджета принцип всички ведомства да изпълнят планираното намаляване на разходите с 10%", добави Димитър Танев.

По думите му бюджетът трябва да е инструмент за ускоряване на пенсионната реформа и трябва да се спре източването на социалната система през фалшивите инвалидни пенсии, които през 2001 година са били общо 244 милиона лева, а 14 години по-късно вече са 6.5 пъти повече - 1.6 млрд. лева. През 2016 г. следва да се направи прекатегоризация на работниците и служителите от силовите ведомства, целяща да осигури по-добри условия за пенсиониране на полицаите и военните, работещи на терен, а не толкова на служителите с административни функции, каза още Танев.

Той допълни, че по третата реформа – в енергетиката - от реформаторите настояват за изсветляване на договорите, по които държавата изкупува ток, както и за изпълнения на поетия от министър Теменужка Петкова ангажимент за 10% намаляване на административните разходи в държавната енергетика.

Като приоритетна политика в бюджета за 2016 г. Танев посочи образованието, което по думите му през бюджета означава 10% ръст на средствата спрямо миналата година, или 300 милиона лева допълнително. Това са средствата за увеличаване заплатите на учителите, за училищни автобуси, компютри, ремонт на училища и студентски общежития, физкултурни салони и спортни площадки, обясни още той.

В бюджета за догодина реформаторите държат да има планиране и финансово осигуряване на председателството на евросъюза през 2018 г., за да започне достатъчно навреме подготовката, както и да се заложат средства за насърчаване на инвестициите и за постигане на растеж.

Споделяне

Още от Бизнес