Реформаторите заменят комисия КОЙ с разследване за КТБ

Блокът се сблъска с проблема как да формулира парламентарно разследване за Пеевски, за който останалите институции са пас

Реформаторите заменят комисия КОЙ с разследване за КТБ

Реформаторският блок (РБ) се опитва да формулира конкретни задачи и дейности, които да бъдат вменени на една бъдеща парламентарна комисия "КОЙ". Ангажиментът за създаване на комисия, която да разследва срастването на икономическа, политическа и медийна власт, бе поет от РБ в преговорите с ГЕРБ за съставяне на правителство, но така и не залегна в програмната му декларация.

Сега обаче темата отново е на дневен ред, след като покрай уреждането на конфликтите за кадрови назначения с Патриотичния фронт (ПФ), Реформаторите успяха да получат подкрепа за реализиране на идеята си.

Както е известно, "КОЙ" е многопластов символ, възникнал по време на гражданските протести миналото лято срещу избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. Самият Пеевски се превърна в символ на порочния задкулисен модел на власт, чийто пипала са проникнали в изпълнителната, законодателната, съдебната власт и медиите, подчинявайки ги на конкретен корпоративен интерес.

Поради тази причина РБ се сблъсква със сериозното предизвикателство да формулира ясни и конкретни задачи пред една бъдеща парламентарна комисия, така че нейната работа да не приключи с формален публицистичен доклад, а с реални разкрития, които разобличават схемата. Докато блокът още мисли дали изобщо да настоява за подобно звено в парламента, в дясната коалиция се е появила нова идея - създаване на анкетна комисия, която да разследва случая с фалита на КТБ. Предложението вече е обсъдено с вицепремиера Румяна Бъчварова и други представители на ГЕРБ, но те не са дали конкретен отговор дали ще подкрепят подобно искане.

За парламентарно разследване на модела "КОЙ" се обяви "Протестна мрежа", чиито активисти в началото на тази година внесоха сигнал в прокуратурата за организирана престъпна група между Делян Пеевски, собственика на КТБ Цветан Василев и бившия журналист и настоящ евродепутат и лидер на ББЦ Николай Бареков. Активизацията на прокуратурата засега се ограничи само до Цветан Василев, който вече е извън играта, след като КТБ фалира и самият той е разследван. Въпреки че основното направление в сигнала е за Пеевски, няма информация разследващите да са предприели някакви действия спрямо него.

Представители на РБ, с които Mediapool разговаря, припомниха, че парламентът няма как да задължи прокуратурата да се яви на изслушване пред депутатите или да им предостави евентуални материали от проверките си. Както е известно, Пеевски не фигурира официално в нито един регистър като собственик на каквато и да е фирма.

"Делян Пеевски е депутат. Как да формулираме подобна комисия – да разследваме медиен монопол или участия във фирми, които знаем че са негови, но не притежава на хартия?", питат депутатите от блока. Те са скептични, че могат да извадят наяве нещо повече от това, което вече излезе в различни медийни разследвания или такива на "Протестна мрежа", тъй като реалното разследване и проследяване на истинската собственост е от компетенцията на други органи.

"Пеевски е символ на порочни практики, а КТБ е конкретен случай – по-скоро ще се занимаем с банката", коментираха представители от РБ.

Идеята е чрез парламентарно разследване на конгломерата "Корпоративна търговска банка", в която бяха преплетени интересите на Пеевски (като представител на ДПС и почетния му председател Ахмед Доган), Василев и държавата, да се проследят процеси и трансформации, разобличаващи модела "КОЙ".

С това парламентарно разследване също би имало проблем, тъй като освен прокуратурата, другата най-важна институция, която има отношение по темата, е БНБ, чието ръководство също не може да бъде задължено да се явява на изслушвания пред депутатите.

"ДАНС и НАП са доста важни като участие в историята с банката, поне тях ще можем да чуем – какво са сторили или не са", обясниха представители на блока.

Част от тях са на мнение, че не е нужно да се прави специална комисия "КОЙ", а конкретни казуси да се разнищват от съществуващите комисии в НС. Така например в комисията за контрол над службите вече е постъпил сигнал за Пеевски, макар че все още не е влязъл в дневния ред. Мненията им обаче по-скоро звучат като отстъпление от обещанието за  звено КОЙ, което бе представено и като основно искане в преговорите преди съставяне на кабинет.

Потърсен за коментар, журналистът Николай Стайков от "Протестна мрежа" заяви пред Mediapool, че създаването на комисия "КОЙ" е ключов тест за политически, икономически и медийни зависимости в парламента.

"Тук далеч не става дума само за уважение към каузата на протеста от 14 юни 2013 година. Политиците дължат отговор на въпроса как магистрат, бизнесмен и политик с досие, което прилича повече на криминално, отколкото на политическо, успя да достигне до върха на една от най-мощните държавни институции. Проблемът не е само във фигурата на Делян Пеевски, а в целия модел на осребряване на медийно и икономическо влияние чрез политиката и държавата през последните няколко правителства. Това е тест и за сегашната коалиция, основната партия в която също има история на медиен комфорт, осигурен от медиите на "КОЙ" и история на набъбване на балона на КТБ, също част от този модел", коментира Стайков.

"С особен интерес ще следим и работата на парламентарната комисия за контрол на службите, в която от 5 ноември има препратена преписка със сериозни "съмнения за формалност" при издаването на допуска на Пеевски до класифицирана информация "Строго секретно". Тази тема обаче липсва и в насроченото утре заседание на комисията, което изобщо не е добър знак. Отговорът на въпроса дали и как работи всъщност ДАНС е ключов, защото без институции като тази и прокуратурата, държавата е като пациент, заразен с ХИВ - без съпротивителни сили и имунна защита. Това е и най-точната диагноза на цялото състояние на България в момента", каза още представителят на "Протестна мрежа".

Споделяне

Още от България