Реформаторският блок иска пряк дебат с Бареков и Пеевски

Коалицията иска да влезе в пряк дебат с "България без цензура" и предполагаемия кандидат на ДПС за евродепутат Делян Пеевски.

Корман Исмаилов, Радан Кънев и Николай Ненчев (отляво надясно)

"Моделът "Доган" унищожи българското земеделие, не бива да допуснем да се прехвърли и в Европейския парламент. Реформаторският блок няма да остави смесените региони на машата Пеевски. С наложените от сараите номинации се предлага поредната подмяна и лъжа на избирателите. Ще водим активна кампания срещу модела "Доган", който е антиевропейски", каза лидерът на "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов. Неговата партия е част от Реформаторския блок.

Той обясни, че "очаква официалното включване на Пеевски в евролистата на ДПС, за да го призове на дебат за положението на регионите със смесено население и техните европейски перспективи".

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев (БЗНС също е част от блока - бел. ред.) допълни, че моделът "Доган" е източил българското земеделие и лишил хиляди производители от поминък.

"Този модел прави невъзможно средните и дребни стопани да получат достъп и да усвоят европейски средства. Парите на Европа не достигат до обикновените хора, а се разпределят между обръчите от фирми на управляващите и в партийните каси", каза Ненчев.

Оценката на БЗНС е, че дребните стопани вече 10 години са лишени от информация, държавна подкрепа и европейско финансиране. Реформаторският блок предлага да се създаде земеделски гаранционен фонд към Банката за развитие, а коалицията започва самостоятелна инициатива за подпомагане и информиране на земеделски производители за възможности за европейско финансиране. Отделно ще се създаде експертна група, която да събира и анализира всички сигнали за корупция с европейски средства за земеделие.

"Събрали сме се да осъдим опита на Ахмед Доган и неговите клонинги Пеевски и Бареков да подменят земеделския вот. Реформаторският блок няма да допусне тази подмяна", коментира говорителят на коалицията Радан Кънев. Позицията на десния блок е, че БСП стои в основата на "всички политически фалшификати като ДПС, "Атака", проекта "Бареков".

Според Радан Кънев кандидатурата на Делян Пеевски трябва да доведе до "голям протест" на българските турци и мюсюлмани на 25 май, когато са изборите за Европейски парламент. Според него хората, които досега масово са гласували за ДПС, този път ще пуснат бюлетина за друга политическа сила.

"Хората осъзнават, че това е поредната подмяна и лъжа, която се спуска от сараите чрез конкретните номинации, уж направени чрез структурите", допълни Корман Исмаилов.

Бареков също не остана неспоменат в понеделник.

"Моделът "Доган” предлага ново менте на българските избиратели – проекта "Бареков", в който един депутат от БСП, свързан с проекта "Южен поток” се домогва да подмени земеделския вот – Румен Йончев. Задачата на този човек е да застане на пътя на европейските средства и да обособи тези пари за лична изгода", допълни Ненчев.

Румен Йончев е лидер на Земеделския народен съюз, който бе част от Коалиция за България. В края на февруари Йончев обяви, че напуска парламентарната група на социалистите и се присъединява към партията на Бареков.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?