Реформаторският блок започна кампанията си за евроизборите от Бургас

Меглена Кунева

Реформаторският блок започна кампанията си за евроизборите от Бургас. Официално тя бе открита в събота, но първият град, който кандидатите за евродепутати посещават, е Бургас, предаде в четвъртък БТА.

Изборът не е случаен, каза на пресконференция в крайморския град водачът на листата и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

"Бургас е университетски град с много стабилно присъствие. Той направи много от европейското членство на България", добави Кунева. Тя каза още, че образованието за нея продължава да бъде една от най-важните теми и затова общуването с млади хора има голямо значение.

Кунева каза още, че в следващите дни ще поиска дебат с лидерите на останалите проевропейски политически партии у нас и се надява те да намерят време за това. Водачът на листата на Реформаторския блок се надява на този разговор всеки от присъстващите да каже как ще направи проблемите на България решими през Европейския парламент.

Кунева бе помолена да коментира срещата на кафе между лидерите на ГЕРБ и ДПС. Тя каза, че политиците трябва да си говорят и няма нищо лошо в това, че Местан и Борисов са се срещнали извън парламента по въпрос, който засяга интересите на двете политически сили.

Още повече е постигнат вариант, при който да бъдат удовлетворени амбициите на ГЕРБ, каза още Меглена Кунева. "Борисов поиска мястото в ЦИК и го получи. Какво обаче получаваме ние, българските граждани?Е Трябваше ли да се стига до скандал?", попита Кунева. Тя добави, че съгласие трябва да се търси, но трябва да се търси от първия момент, в който започна разработването на закона.

Лидерът на движението каза още, че отново се връща на идеята за професионална ЦИК, която не би довела до подобни ситуации.

На пресконференцията Кунева бе запитана и потвърди, че на местните избори отново явяването ще е в този формат - Реформаторски блок. А що се отнася до активността на предстоящите избори за Европейски парламент, то тя очаква да е по-ниска в сравнение с тази за местен вот. Има вариант и в който активността да е висока, ако изборите за Европейски парламент бъдат възприети като тест дали ще има или няма да има предсрочни избори у нас.

Споделяне

Още от България