"Регионално развитие" без загуба, рискът по "Околна среда" сведен до 22 млн. евро

Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) няма да загуби европейски средства в края на годината, докато рискът по програма "Околна среда" (ОПОС) е намален до 22 млн. евро.

ОПРР дори се е презастраховала за всеки случай и вместо сертификат за 106 млн. евро е внесла за 122 млн. евро. Това съобщи в интервю за Mediapool министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Така по думите е гарантирано, че няма да има загуба на средства в края на годината. До по-малко от седмица министър Павлова твърдеше, че рискови са над 100 млн. евро по програмата.

Министерството на околната среда пък е внесло днес последният сертификат в Национален фонд за 171 .7 млн. евро и така рискът от загуба на средства е сведен до 22 млн. евро, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева. Тя припомни, че към началото на ноември като рискови се определяха от 145 до 205 млн.евро.

И двете министерства увеличиха тройно риска от загуба на европари по ресорните програми спрямо обявените данни от служебният вицепремиер по еврофондовете Илияна Цанова през октомври.

В събота Министерството на финансите обяви, че е предоставило от държавния бюджет още 373.3 млн. лв. на ОПРР и ОПОС за да се разплатят с общините и да сведат риска от загубла на средства до минимум.

Общините вече получиха плащания в размер на 158 млн. лв. по ОПИС. Одобрени са за изплащане още 175 млн.лв., които ще бъдат разплатени до края на декември, каза министър Василева.

Споделяне

Още от Бизнес