"Регионално развитие" без загуба, рискът по "Околна среда" сведен до 22 млн. евро

Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) няма да загуби европейски средства в края на годината, докато рискът по програма "Околна среда" (ОПОС) е намален до 22 млн. евро.

ОПРР дори се е презастраховала за всеки случай и вместо сертификат за 106 млн. евро е внесла за 122 млн. евро. Това съобщи в интервю за Mediapool министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Така по думите е гарантирано, че няма да има загуба на средства в края на годината. До по-малко от седмица министър Павлова твърдеше, че рискови са над 100 млн. евро по програмата.

Министерството на околната среда пък е внесло днес последният сертификат в Национален фонд за 171 .7 млн. евро и така рискът от загуба на средства е сведен до 22 млн. евро, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева. Тя припомни, че към началото на ноември като рискови се определяха от 145 до 205 млн.евро.

И двете министерства увеличиха тройно риска от загуба на европари по ресорните програми спрямо обявените данни от служебният вицепремиер по еврофондовете Илияна Цанова през октомври.

В събота Министерството на финансите обяви, че е предоставило от държавния бюджет още 373.3 млн. лв. на ОПРР и ОПОС за да се разплатят с общините и да сведат риска от загубла на средства до минимум.

Общините вече получиха плащания в размер на 158 млн. лв. по ОПИС. Одобрени са за изплащане още 175 млн.лв., които ще бъдат разплатени до края на декември, каза министър Василева.

Споделяне
Още от Бизнес

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?