Регистрация за дроновете и пилотите им предвиждат нови европравила

Регистрация за дроновете и пилотите им предвиждат нови европравила

Дроновете и пилотите им да се регистрират, предвиждат нови европейски правила, чиято цел е подобряване безопасността на въздушното движение и предотвратяване на човешки жертви. За това са се договорили преговарящите в Европейския парламент и Съвета в четвъртък, съобщиха от европарламента.

В момента дроновете под 150 кг, каквито са по-голямата част от тях, попадат под юрисдикцията на националните органи. Така производителите и операторите са обект на различни изисквания за конструиране и безопасност.

Според постигнатото неформално споразумение проектирането и производството на управляваните дистанционно летателни апарати ще трябва да отговарят на предстоящи за одобрение евроизисквания за максимална височина на летене, максимален радиус на действие, избягване на сблъсъци, стабилизиране на полета и автоматизирано кацане.

Регистрацията на дронове е необходима, тъй като те могат да причинят значителни вреди при евентуален сблъсък с хора или сгради и предмети.

Самите машини ще трябва да имат специална маркировка, за да могат да бъдат лесно установени.

Освен сигурност в рамките на целия Евросъюз, така ще се подпомогне развитието на сектора, смятат в Брюксел.

Обект на регулация ще са дроновете, които в случай на сблъсък с човек, могат да прехвърлят енергия над 80 джаула.

Очаква се, че технологията за гражданските дронове може да представлява около 10% от авиационния пазар на ЕС през следващите 10 години, което е около 15 милиарда евро годишно. Според Европейската комисия до 2050 г. свързаната с дроновете индустрия може да създаде около 150 000 работни места в ЕС.

По-ранно откриване на рискове за гражданското въздухоплаване

Договореният регламент актуализира законодателството на ЕС за безопасността в авиационния сектор.

При очакваното удвояване на въздушното движение през следващите десетилетия целта е да бъде създадена по-гъвкава общоевропейска система, базирана на оценка на риска, която да позволи да бъдат идентифицирани по-рано потенциалните заплахи, като едновременно с това се гарантира високото ниво на безопасност и конкурентоспособност на европейската промишленост.

Държавите членки и Европейската комисия също така ще засилят сътрудничеството си по въпросите на сигурността на въздухоплаването, включително киберсигурността.

Докладчикът Мариан-Жан Маринеску (ЕНП, Румъния) каза, че споразумението е много добра новина за авиопътниците и индустрията.

"Разпоредбите относно дроновете представляват първите правила на общоевропейско равнище за тези нови участници във въздушния трафик. Правилата ще гарантират безопасността, сигурността и защитата на личния живот на гражданите на ЕС", каза Маринеску.

За да влезе в сила предварителното споразумение трябва да бъде одобрено от Съвета на министрите (правителствата на ЕС) и от Европейския парламент в пленарна зала.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?