Регулаторът отстъпи за малко по-голямо поскъпване на тока

Регулаторът отстъпи за малко по-голямо поскъпване на тока

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определи по-високи от първоначално предвидените в проекторешението ѝ цени, на които продават тока си електроцентралите, НЕК и електроразпределителните предприятия (ЕРП). Това стана на закрито заседание в четвъртък, съобщиха от регулатора.

От решението става ясно, че ДКЕВР частично е отстъпила под натиска на енергийните фирми, които преди две седмици при разглеждането на проекторешението изразиха своите опасения от задлъжняване заради прекомерния натиск от страна на държавата върху ръста на цените.  Почти всички от отрасъла тогава възроптаха срещу определените им от комисията цени. Само АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" се съгласиха с тарифите си, въпреки че и те бяха орязани в исканите стойности.

Така от 1 юли токът за бита ще поскъпне с над 7 процента, вместо първоначалните 5.5 на сто. При стопанските потребители повишението ще е повече.

Киловат дневна електроенергия от неделя става 15.7 ст. с ДДС, а нощната – 10 ст. В момента за тока по светло плащаме 14.6 ст., а  по тъмно – 9.3 ст. Първоначално ДКЕВР смяташе дневната тарифа да бъде 15.4 ст., а нощният киловат -9.8 ст.

От регулатора обявиха, че актуализацията се налага заради значителното повишаването цените на горивата, както на международния, така и на вътрешния пазар. Допълнително отражение оказват и  преференциалната цена на произвежданата електрическа енергия от възобновяемите енергийни източници и комбинираното производство, както и спирането на ІІІ и ІV блок на АЕЦ „Козлодуй”. "Промяната цели  потребителите да не преживеят ценови шок, като в същото време се гарантира стабилността на енергийната система", пише в съобщението на ДКЕВР. От там са изчислили, че при това поскъпване сметката на домакинство със средна месечна консумация от 150 кВтч през деня ще нарасне с около 1,65 лева.

Както намекна след протеста на енергийните фирми председателят на ДКЕВР Константин Шушулов, по-сериозно бутната нагоре е цената за бизнес потребителите. Докато за бита допълнителното повишение е с десети от стотинката, за ползващите средно и  високо напрежение поскъпването е с повече от стотинка.

Сравнение между заявленията за цени, проекторешението и окончателното решение сочи, че в най-голяма степен са удовлетворени исканията на държавната НЕК и на ТЕЦ "Варна". Двете дружества бяха тези, които най-силно протестираха даденото им по-малко увеличение на цената. От НЕК обясниха, че с определените им тарифи работят на загуба, която вече няма как да покриват с приходи от износ на ток . От варненската централа, която е собственост на CEZ, притежаваща и ЕРП-ата в столицата, София-област и Плевен, пък заявиха, че не могат да издържат на скока на вносните въглища, с каквито са проектирани да работят.

Така регулаторът е одобрил цена от 56.68 лв/МВтч, на която НЕК ще продава тока на крайните електроснабдители. Това е с близо 2 лв. повече от предварително определената , но пак е по-малко от исканата от държавния гигант. На ЕРП-ата НЕК ще продава за 69,28 лв./ МВтч, при първоначално решение за 65.66 лв. вместо сегашните 61 лв. Цената за пренос на електрическата компания става 8.20 лв./МВтч при предишна тарифа от 5.47 лв. Намалена е обаче цената за достъп до електропреносната мрежа и ЕРП-ата ще плащат на електроенергийния системен оператор, който е дъщерно дружество на НЕК, по 5.10 лв./МВтч вместо предвидените 5.26 лв.

ТЕЦ "Варна" ще продава тока си за 54.43 лв./МВтч от 1 юли. Отначало ДКЕВР определи цена от 53.17 лв. Сегашната тарифа е 50-24 лв., а термоцентралата искаше 56.70 лв. След като първаночолно регулаторът бе решил да вдигне цената за разполагаемост на мощностите от 7.94 лв./МВтч на 8.48 лв., сега комисията е отказала да утвърди изменението.

За АЕЦ "Козлодуй" остава първоначално предвидената промяна на цените, които от 1 юли ще са 12,68 лв./МВтч за енергия и за разполагаемост – 28,06 лв./МВтч,  

На ТЕЦ "Бобов дол", на която ДКЕВР вместо да вдигне цената, я намали,  сега е решено да се запази старата тарифа от 55.26 лв./МВтч, вместо първоначалното поевтиняване до 53.77 лв.

Електроенергията, произведена в ТЕЦ "Марица 3", ще се продава  за 58.33 лв./МВтч, а за разполагаемост – 11.63 лв./МВтч. Първаначално ДКЕВР беше решила да коригира настоящите 57.28 лв./МВтч за енергия без ДДС и 13.01 лв. – за разполагаемост, съответно на 57.02 лв. и 11.63 лв.

ТЕЦ "Марица Изток 2" ще продава тока си за 35.22  лв./МВтч, а ТЕЦ "Русе" – за 55.39 лв./МВтч без ДДС за енергия и 8.35 лв. за разполагаемост

Споделяне

Още от Бизнес